El Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana ha decidit aquest dilluns en ple extraordinari convocar la taula de partits i entitats abans del 3 de novembre per debatre “l’estratègia conjunta” pel 21-D.
Segons explica l'entitat en un comunicat, l’objectiu és que l’independentisme “obtingui una victòria incontestable que ratifiqui la República, activi la Llei de transitorietat jurídica i el procés constituent, i restitueixi la sobirania dels legítims representants del poble català”.
Malgrat això, l’ANC creu que les eleccions convocades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “no poden ser considerades plenament democràtiques” per “il·legítimes”. A més, alerten que hi haurà un “gran desplegament de forces de seguretat de l’Estat coaccionant el dia de la votació”, i recorden que els Jordis continuen a la presó. D’aquests, a més, s'aprofita per exigir-ne la "llibertat immediata".
El Secretariat Nacional de l’ANC també ha assegurat reconèixer “només” la República Catalana, a més de rebutjar l’article 155 i “la repressió que s’ha iniciat contra el nostre legítim Govern i Parlament”. En aquest sentit, crida a la mobilització “des del carrer” per seguir “construint” la República Catalana.
Com acudir al 21-D?
Al comunicat, l'Assemblea no es pronuncia sobre les possibles fórmules amb què l'independentisme podria participar de les eleccions, i deixa aquesta discussió per a la citada taula de partits i entitats.
A hores d'ara, el PDeCAT ja ha anunciat de la mà de la seva coordinadora general, Marta Pascal, que concorrerà al 21-D perquè "no tenim por de les urnes"; mentre que ERC, en paraules del seu portaveu Sergi Sabrià, ha avançat que "hi serem presents" -tot i no concretar-ne com- per "consolidar la República fràgil".
De la seva banda, la diputada de la CUP, Mireia Boya, ha considerat "il·legítimes" les eleccions i ha anunciat que no només no les avalaran, sinó que les "confrontaran", sense precisar de quina manera.