L'Assemblea Nacional Catalana manté el pols. Després de diverses setmanes de protagonisme, havent organitzat la manifestació unitària de la Diada i formant part de l'equip que va pilotar l'acció pel cinquè aniversari de l'1 d'octubre, l'entitat vol continuar sent una peça clau de l'engranatge independentista. I, per ser-ho, ha anunciat la posada en marxa de la campanya 'Nosaltres acusem', que pretén recollir el suport de la ciutadania perquè el Parlament de Catalunya creï una comissió d'investigació sobre l'amplitud i l'abast de la causa general contra el moviment independentista per part de l'Estat espanyol. L'objectiu final de tot plegat és fer arribar l'informe de la comissió a instàncies europees, concretament al Consell d'Europa.

Durant l'acció hi haurà diversos actes, com intervencions dels mateixos represaliats i les famílies, parlaments de defenses i projeccions de vídeos sobre la repressió espanyola, entre d’altres. També es compartirà la petició que es presentarà al Parlament per engegar la comissió d'investigació, juntament amb el manifest 'Nosaltres acusem la justícia espanyola'. Per ara se n'ha publicat una síntesi (el definitiu es publicarà més endavant) en què s'assenyalen diverses figures dirigents i òrgans de l'Estat que han tingut un paper rellevant en reprimir el moviment independentista, com ara el Tribunal Constitucional, el president del Consell General del Poder Judicial, el rei Felip VI, l'Audiència Nacional, i el Tribunal Suprem.

 

 

A més, l'entitat liderada per Dolors Feliu no evita posar el dit a la llaga i també carrega contra la Generalitat de Catalunya, a qui acusa de "col·laborar amb la causa general contra l'independentisme per personar-se com acusació privada en moltes de les causes contra persones que van protestar en diversos episodis". Un retret que arriba precisament en el moment en què el Govern penja d'un fil després de la darrera crisi oberta entre els socis ERC i Junts, i també després que l'ANC hagi fet de la crítica contra les institucions catalanes per la manca d'avenç en el camí cap a la independència un dels seus principals cavalls de batalla.

Així, l'entitat vol visibilitzar la massa d'acusats que forma part dels més de 4.000 represaliats de l'independentisme, dels quals "molts són joves i no s’han sentit amb prou suport dels partits independentistes i de la societat catalana". L'ofensiva definitiva tindrà lloc durant una segona fase de la campanya, quan s’organitzarà la recollida de signatures a través de les assemblees territorials per crear una comissió d’investigació del Parlament, que inclourà actes amb encausats, lectures del manifest davant dels jutjats de Catalunya i altres accions. Aquesta campanya es mantindrà fins al gener del 2023, quan es farà una concentració davant el Parlament per lliurar les signatures recollides.

L'acampada a Barcelona dona el tret de sortida

Tot plegat començarà el cap de setmana del 15 i el 16 d'octubre, amb una acampada a la plaça Catalunya de Barcelona que ha convocat l'ANC per tal de denunciar l'opressió de la causa general contra l'independentisme. L'acció coincidirà amb el cinquè aniversari de l'empresonament dels Jordis (Jordi Turull i Jordi Cuixart) després del referèndum de l'1 d'octubre, i servirà per donar el tret de sortida a tota la campanya que vol pressionar el Parlament a obrir la comissió d'investigació.