La manifestació que cada 11 de setembre omple el centre de Barcelona per reclamar la independència de Catalunya coincidint amb la Diada nacional (tot i que cada any les xifres de participació van a la baixa) podria canviar d'ubicació. No abandonaria la capital catalana però Barcelona no seria l'únic espai d'aquesta mobilització, que es traslladaria a altres punts del país. Aquesta és una proposta que està sobre la taula del Secretariat Nacional de l'Assemblea, renovat fa poques setmanes i amb Lluís Llach com a president, tot i que no és l'única opció que hi ha sobre la taula i el sector més crític amb la nova direcció aposta per mantenir el format dels últims anys, segons ha publicat el diari El Món. Des de l'entitat neguen que s'hagi produït un xoc dins la formació per decidir com serà la manifestació de la Diada, l'acte més important per l'Assemblea, limitant-ho al debat intern, assegurant que tot just s'ha començat a fer contactes amb la resta d'entitats que també participen en l'organització. El ple del Secretariat que es reuneix aquest dissabte tractarà el format de la manifestació però la qüestió no es resoldrà en aquesta trobada. 

L'exemple del 2016

Si finalment l'Assemblea acaba apostant per una Diada descentralitzada, en un moment en què la mobilització de l'independentisme passa per un moment complicat i els resultats del conjunt dels partits són els pitjors en molts anys, no serà la primera vegada. Cal remuntar-se al 2016 per trobar l'exemple d'una manifestació que no es va limitar només a Barcelona sinó que va ser simultània al conjunt del país. Sota el lema "A punt", les concentracions van tenir lloc a Berga, Salt, Tarragona i Lleida, a banda de Barcelona, i en cada una d'aquestes ciutats es va posar el focus en els eixos bàsics d'una futura República Catalana: solidaritat, diversitat, cultural, progrés, equilibri territorial i les llibertats. La més nombrosa va ser, evidentment, a la capital catalana, on es van reunir gairebé 600.000 persones segons la policia, que sumades a les que l'organització va xifrar en la resta de municipis superava amb escreix el milió de manifestants. 

La aposta de part de la direcció per descentralitzar la manifestació coincideix amb l'anunci d'una gira de Lluís Llach per diverses ciutats catalanes amb l'objectiu d'"escoltar i reactivar" l'independentisme i que s'allargarà durant l'estiu. Amb el lema "Reactivem-nos", hi participaran el president de l'entitat, Lluís Llach, i el coordinador de la Comissió d'Accions al Territori, Jordi Pesarrodona. En un comunicat, l'ANC explica que aquestes trobades es faran a "desenes de ciutats catalanes" i aposta per "millorar la comunicació bidireccional amb les assemblees de base", un dels objectius que remarquen com a "prioritari".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!