La Comissió Jurídica i de Seguretat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat un requeriment a la consellera d'Interior, Núria Parlon, exigint una investigació no només de l'actuació dels Mossos d'Esquadra el 8 d'agosts, sinó per l'informe policial que el cos ha fet arribar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. L'ANC denúncia que a l'informe se'ls acusa de "terrorisme nacionalista blanc" i es cataloga l'entitat d'una "amenaça alta". Per tot plegat, l'entitat exigeix "depurar responsabilitats". "Demanem una investigació i mesures disciplinàries tant per l’actuació del dia 8 com pel contingut de l’informe sobre aquell dia", afirma l'ANC en un comunicat. 

🟡 L'informe dels Mossos per a Llarena sobre Puigdemont conté conclusions errònies o falses

A la carta que l'ANC ha enviat a la Parlon, es destaca el to i el llenguatge usat en l'informe dels Mossos, el qual consideren que "és més propi de la Brigada Político Social i les Brigades d'Informació de la policia franquista que d'una policia democràtica al servei de les institucions i del poble de Catalunya". A més, recorden que la manifestació que havien convocat amb motiu del retorn de Carles Puigdemont, havia estat degudament "comunicada seguint els tràmits establerts". Justament aquest dilluns El Nacional publica una investigació que mostra com l'informe dels Mossos conté diverses conclusions errònies o falses. La reconstrucció dels fets que ha pogut fer aquest diari a través de diverses persones implicades en la càpsula de seguretat de Puigdemont i amb el petit nucli coneixedor de l'operatiu, contrasta amb el que es recull en l'informe mencionat. Per exemple, el text detalla quins efectius van desplegar al voltant de la Ciutadella, però s'ometen les vigilàncies que el mateix cos de Mossos va dur a terme en diversos hotels de la ciutat. 

Al marge del contingut de l'informe i com es tracta a l'entitat en el mateix. L'ANC denuncia l'actuació policial durant la protesta i assenyalen que els Mossos van desplegar un dispositiu desproporcionat: "El dispositiu que va comportar el tancament del parc de la Ciutadella va ser totalment desproporcionat, ja que va anul·lar la manifestació que havíem comunicat". També és denúncia l'ús dels Mossos de gas pebre contra els manifestants

Suspesos els tres agents detinguts per ajudar a Puigdemont

La direcció general dels Mossos ha acordat suspendre de manera cautelar els tres agents detinguts per presumptament ajudar a marxar a Carles Puigdemont el passat 8 d'agost. Els Mossos van detenir els tres agents per suposadament prestar protecció i ajudar Puigdemont a abandonar Barcelona, malgrat que sobre ell pesava una ordre de detenció emesa pel Tribunal Suprem. Els agents van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat. 

Un dels agents detinguts és el propietari del vehicle amb el qual va marxar Puigdemont. En l'informe que van remetre al Tribunal Suprem sobre el dispositiu fallit per arrestar Puigdemont, els Mossos admeten que la "maniobra de distracció", els va sumir en una situació  de "confusió" i "incertesa" que els va impedir detenir al juntaire. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!