L'Assemblea ha dut a terme una acció sorpresa aquest dilluns al vespre amb motiu de la visita del rei Felip VI a Catalunya per assistir al 250è aniversari de la patronal Foment del Treball al Museu Nacional d'Art Catalunya (MNAC), on també s'hi fa el lliurament dels XVI Premis Carles Ferrer Salat. L'organització ha projectat una imatge cap per avall del monarca espanyol i el missatge "Fora les forces d'ocupació" a les Torres Venecianes de Barcelona.
A través d'un comunicat, l'Assemblea també ha volgut denunciar tots els estaments de l'Estat espanyol que promouen i avalen la repressió a Catalunya, en referència a l'acte que també ha encapçalat aquest matí a la capital catalana de lliurament dels despatxos als nous jutges i del qual va ser apartat l'any passat davant la indignació del Consell General del Poder Judicial.
"Es tracta d'una elit totalment desconnectada del país que té els interessos lligats a l'Estat espanyol i que treballa per mantenir l'statu quo d'una autonomia sense poder en la qual el poble hi té molt poc a dir. L'entitat es compromet a continuar treballant des de tots els fronts per desgastar la imatge dels poders fàctics espanyols i per assolir la independència de Catalunya", ha reivindicat l'entitat.
L'organització ja va protestar per la visita del monarca el passat mes de setembre al mateix punt de la ciutat. En aquella ocasió, el Rei va assistir al Saló de l’Automòbil, i partits i entitats independentistes van respondre amb una manifestació que va prendre durant unes hores la plaça Espanya.
El Rei, amb els jutges
A l'acte d'aquest matí, Felip VI ha intervingut breument per subratllar la independència i imparcialitat dels jutges. "Les institucions de tota societat són essencials per fer realitat la idea d'Estat. A Espanya el poder judicial forma part nuclear de l'Estat com a institució en ella mateixa i com a poder d'aquell", ha advertit el monarca.
Per la seva banda, el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes (que ja té el mandat caducat) ha advertit que la presència del monarca té "una enorme força simbòlica i un profund significat constitucional", en referència al vet que el Rei va patir l'any passat per part del govern espanyol. "Expressa que la Justícia s'administra en nom de qui simbolitza la unitat i permanència del nostre Estat, conjugant-se així en la fórmula constitucional, harmònicament, les idees de sobirania i unitat de la nostra nació", ha afirmat.