Ja hi ha data. Enmig d'un context força pessimista per a l'independentisme, marcat per una desunió que tan sols s'ha accentuat en les darreres hores després de l'acord de pressupostos entre el Govern d'ERC i el PSC (i que ha estat denunciat per Junts i la CUP), l'Assemblea Nacional Catalana intenta iniciar l'espurna que pugui generar consensos. Durant l'acte del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre, ara fa uns mesos, la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ja va anunciar que es posaria en marxa una Conferència Nacional per la Independència amb l'objectiu de fixar un full de ruta per aconseguir la sobirania de Catalunya i definir com han d'actuar les institucions i el moviment social. Des d'aleshores, l'ANC s'ha dedicat a recórrer tot el país, amb més de trenta trobades, explicant el projecte sota el lema 'Horitzó 2023-2025'. I ara ja està tot llest per a la gran conferència final.

Una reunió que tindrà lloc a la Universitat Politècnica de Catalunya el cap de setmana de l'11 i 12 de març, amb un calendari atapeït. Dissabte hi haurà un total de 14 ponències (set al matí i set a la tarda, desdoblades). La primera meitat (de 9.30 a 14.00) comptarà amb la participació de les entitats, mentre que la segona (de 16.00 a 20.30) anirà dirigida a particulars que vulguin dir la seva. I es tractaran multitud de qüestions del front civil, de l'institucional i de l'internacional: així, es posaran sobre la taula punts com mantenir la declaració d'independència i evitar repetir els errors de l'octubre de 2017, quines limitacions té Catalunya sota la legalitat espanyola, com es pot sostenir financerament el país, quina ha de ser la relació amb la resta dels Països Catalans, com generar noves adhesions al moviment o com encaixar el país en el context europeu i global. Diumenge a la tarda s'explicaran les conclusions del debat de la jornada anterior i es farà la cloenda final.

 

Amb voluntat d'articular la via unilateral

Amb tot, aquesta cita es considera, per part de l'ANC, una fita "important" en un moment marcat pel debat intern de l'independentisme i les dificultats per avançar. Ara, més que mai, "és especialment rellevant fer propostes per apropar posicions i generar consensos". La trobada vol resoldre aquest enquistament. I ho farà amb el protagonisme gairebé exclusiu de la societat civil. No hi haurà partits polítics, sinó que tan sols s'han convidat entitats, de les quals ja han confirmat assistència una quarantena, entre les quals hi ha Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència, el Consell de la República i Intersindical. A més, s'espera que la xifra final s'incrementi "de manera notòria", amb representació d'una amalgama d'actors de tot el territori català.

La intenció de tot plegat, doncs, és debatre, acordar i definir quin és el camí que ha de seguir l'independentisme per preparar el proper embat amb l'Estat espanyol. Un intent d'exercir la unitat de l'independentisme de base, sense influències partidistes. "Aquesta gran trobada del món independentista és un pacte del moviment civil que serveix per consensuar les actuacions principals i dur a terme accions cap a la independència a partir de les conclusions de la conferència nacional", ha explicat Dolors Feliu. I és particularment rellevant que ella mateixa ha matisat que la voluntat de l'acte és articular l'independentisme per la via unilateral, perquè, més enllà del posicionament dels actors que hi assisteixin, l'ANC no perd de vista que un acord amb l'Estat és, com a mínim, optimista.