A les portes de l'Examen Periòdic Universal de l'ONU a l'Estat, l'ANC ha enviat a un seguit d'ambaixades un informe sobre les violacions de drets humans contra "el poble català" que han succeït a l'estat en l'últim quinquenni. L'objectiu és, expliquen des de l'entitat en un comunicat, "garantir l'escrutini internacional davant la repressió sistemàtica que pateixen els catalans" i sensibilitzar altres països per "fomentar la pressió diplomàtica perquè Espanya rendeixi comptes". Les ambaixades que han rebut aquest document són aquelles que en els últims temps han expressat "preocupació o tenen un vincle amb la qüestió". Aquest document en qüestió és un resum de l'informe que van presentar amb l'Organització de Nacions i Pobles No Representats (UPNO), de la qual l'Assemblea en forma part. Després, es va lliurar a l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, que és qui s'encarrega de l'Examen Periòdic Universal, el mecanisme de l'ONU per avaluar cada quatre anys i mig l'estat de situació dels drets humans en 193 estats. Enguany, li toca a l'Estat sotmetre's a aquest examen.
En l'escrit que ara s'ha enviat a les ambaixades es critica la politització i manca sistemàtica d’independència judicial, que ha erosionat el dret a un judici just i a la igualtat. Tot i l’aprovació de la llei d'amnistia el maig passat, fa ja pràcticament un any, els jutges espanyols continuen aplicant-la de manera desigual, tot fent“una interpretació distorsionada de la legislació”, denuncien des de l'Assemblea. La carta també informa que “es van utilitzar canals oficials de comunicació interna de l’Autoritat Judicial espanyola per instruir als jutges espanyols sobre com obstaculitzar la seva implementació”. Així, en el document en qüestió, l'Assemblea denuncia un "patró de repressió estatal, incloent-hi la persecució judicial de líders polítics i socials catalans, la vigilància il·legal de més de 65 catalans amb l’espionatge Pegasus", així com atacs contra la llibertat d’expressió i brutalitat policial contra manifestants pacífics o els "intents d’Espanya d’erosionar la llengua i la cultura catalanes mitjançant polítiques discriminatòries en l’educació i l’administració pública".
Les recomanacions dels altres països a Espanya el 2020
L'últim cop que Espanya va passar per aquest "examen" va ser el gener del 2020. El resultat va ser un document amb 275 recomanacions proposades per 110 estats, entre les quals hi havia, a proposta de Bolívia i Veneçuela, "començar un diàleg constructiu entre el govern espanyol de Pedro Sánchez i el poble de Catalunya, mentre el Canadà suggeria revisar les lleis relatives als delictes d'injúries a la corona i d'ofensa als sentiments religiosos, entre moltes altres. En aquest sentit, des de l'Assemblea lamenten que tot i les recomanacions en el passat, "Espanya no ha implementat reformes significatives i continua vulnerant drets fonamentals".