El Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana ha emès un comunicat en què exigeix al Govern que "defensi i cobreixi fins a l'últim cèntim" els 34 ex alts càrrecs encausats de la Generalitat que la setmana passada van rebre la notificació de les fiances milionàries que els exigeix el Tribunal de Comptes. Aquest posicionament de l'ANC s'ha adoptat en la darrera sessió plenària del Secretariat.

Per a l'entitat sobiranista, les persones afectades "van actuar en exercici de les seves funcions dins de la Generalitat, aplicant les atribucions i competències que l'Estatut d'autonomia donava" i, per això, entenen que ha de ser el Govern qui "defensi" els encausats. En cas contrari, l'Assemblea considera que "seria renunciar a la defensa de la legitimitat del Govern i de la seva acció i deixar desemparats els seus càrrecs", la qual cosa creuen que "crearia un precedent que deixaria tocada la credibilitat de la institució de cara al futur".

Sobre les caixes de solidaritat

En altres ocasions, han estat les caixes de solidaritat les que han permès ajudar a pal·liar els efectes de les milionades que ha requerit el Tribunal de Comptes a altres polítics, com va ser el cas de les fiances exigides a membres del Govern Mas per la consulta del 9 de novembre de 2014. Sobre aquesta possibilitat, l'ANC opina que "traspassar la responsabilitat de defensar els membres del Govern a la societat civil debilita el moviment independentista" perquè entenen que "el situaria en una situació de desemparament que fins i tot pot incentivar un augment de la repressió econòmica".

Aquesta via, subratllen, ha de ser "la darrera trinxera" i, en tot cas, també ha d'esdevenir un mecanisme "que ha de servir sobretot per a l'independentisme de base que no té el paraigua d'una institució, partit polític o organització".

La resposta que prepara el Govern

ElNacional.cat va avançar que l'executiu que presideix Pere Aragonès treballa en una escletxa per poder cobrir els perseguits pel Tribunal de Comptes, que exigeix una suma de 5,4 milions d'euros a abonar en poc més d'una setmana. Els serveis jurídics de la Generalitat exploren si hi ha algun mecanisme viable que permeti cobrir les espatlles als 34 ex alts càrrecs afectats.

Un dels camins, que podria ser l'aval directe, s'albira complicat des del punt de vista jurídic, atès que el Govern també mira de garantir que el Tribunal de Comptes no pugui tombar cap via. Una alternativa pot passar per l'assegurança de la Generalitat, però res està tancat. En qualsevol cas, l'executiu intentarà donar una resposta tan aviat com pugui atès el termini que tenen els encausats per pagar la fiança i també per tenir un marge que permeti trobar altres solucions si no hi ha cap mecanisme que permeti donar cobertura als afectats.

 

Imatge principal: Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, en un acte de l'entitat a Cornellà. Montse Giralt.