Comunicat molt dur de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) contra el "sí" de la militància d'Esquerra Republicana a una futura investidura de Salvador Illa. L'entitat independentista ha culpat literalment l'actual direcció dels republicans i "d'arrossegar" la seva militància a donar-hi suport. "De manera inexplicable els afiliats republicans s’han cregut que l’acord amb el PSC-PSOE era un èxit fabulós, però que calia passar a l’oposició al govern socialista", ha denunciat l'independentista. L'entitat presidida per Lluís Llach ha assegurat que l'actual direcció republicana "és culpable dels seus efectes fatals per a Catalunya, per a l'independentisme i per al seu partit". I avisa: "La història els jutjarà". 

Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la votació per investir Salvador Illa

Joan Tardà: “Si surt el 'no', entraríem en un terreny desconegut i prevaldrien encara més les desavinences”

Jordi Orobitg (ERC): “Ni que Illa tingui la millor de les voluntats es pot garantir que es compleixi l'acord”

"Greu perill" per a la nació

L'Assemblea, en el comunicat, denuncia que les conseqüències d'investir Salvador Illa s'evidenciaran "de forma immediata" en el moment mateix del discurs del nou president de la Generalitat. "El seu relat de girar full de l’1 d’Octubre i de la repressió espanyola mostrarà que no creuen en l’existència de conflicte amb Espanya", ha subratllat l'Assemblea Nacional Catalana, que considera la situació com un "greu perill" per a la nació. De fet, l'entitat independentista posa d'exemple la "minorització lingüística que aboca l'extinció", "el creixement de baixa qualitat que fomenta les desigualtats socials" i la "destrucció del medi natural".

En aquesta línia, els de Lluís Llach avisen que el vot favorable dels republicans aguditzen la divisió de l'independentisme perquè "abandona qualsevol confrontació amb l'Estat espanyol" i, diuen, explicita l'acatament del marc de la Constitució espanyola i la subordinació estratègica permanent del partit republicà al socialisme espanyol. 

"Aquest buit serà cobert per altres formacions polítiques"

Tanmateix, l'Assemblea fa un pronòstic de cara al futur: malgrat que Esquerra Republicana "afebleix greument" el moviment independentista, aquest buit serà cobert per altres formacions polítiques. "Retardarà la marxa del moviment cap a la República Catalana", avisa l'entitat independentista, que també pronostica que seguirà la davallada d'Esquerra Republicana en les pròximes eleccions. "Aquest plantejament no ha ampliat la base electoral sinó que l’ha encongit, tendència que s’agreujarà després d’investir Salvador Illa", subratllen des de l'entitat independentista. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!