L'Assemblea Nacional Catalana, juntament amb Òmnium i l'AMI, han presentat la Diada 11 de setembre que, enguany, tenint en compte les limitacions del coronavirus, es cridarà a fer-la de forma virtual. Tot i que també hi haurà punts presencials que es desplegaran amb concentracions en una seixantena de municipis.

S'han escollit punts estratègics, prop d'un centenar, lligats a l'administració estatal espanyola per demostrar "la discriminació que pateix la societat de Catalunya" i com "amb la independència això podria canviar". Alguns edificis podrien ser les oficines del SEPE, entre d'altres organismes, on s'estendrà una pancarta amb el missatge: "El deure de construir un futur millor. El dret a ser independents". Els organitzadors volen diferenciar les dues tipologies de mobilitzacions: la virtual amb una vessant solidària, i la presencial lligada al seu caràcter polític. 

Roda Premsa Diada 11S

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, adverteix que les mobilitzacions poden canviar depenent de com es desenvolupin els esdeveniments que aquest virus està provocant. En paral·lel, la mobilització virtual es farà a través d'uns codis QR que es podran comprar i serà la manera de "finançar els projectes i unir esforços per l'independentisme".

Amb aquesta xarxa virtual es volen reforçar els vincles internacionalment. També es preparen hashtags i recursos virals, amb l'etiqueta #XarxaIndependència: "La ciutadania decideix com i on incidim per millorar el benestar social. Per això, a través del web que presentarem la setmana que ve, amb la nostra participació crearem un mapa de vincles entre persones i blocs socials", explica Paluzie. En definitiva, una Diada emmarcada en les necessitats socials que la Covid-19 ha accentuat i que es vinculen, directament, amb la necessitat de reforçar les institucions catalanes.

En aquesta línia també s'ha explicat el president d'Òmnium, Marcel Mauri: "En aquest moment de triple fallida de l'Estat espanyol hem de tornar a posar el projecte polític de la independència com l'únic projecte de futur del país que ens doni drets i deures per exigir la independència". 

 

El president de l'AMI, Josep Maria Cervera, ha fet una crida als partits independentistes per la unitat de tothom: "Hem de mirar cap a una estratègia de país que sempre suma i no l'estat d'ara, que debilita. L'AMI vol ser-hi malgrat els problemes de finançament que patim per culpa d'un estat espanyol que ens vol afeblir i ens fa viure en una repressió". 

Josep Maria Cervera AMI