L'Assemblea Nacional Catalana recupera una tradició de l'entitat amb la presentació de la cançó per a la celebració d'aquesta diada nacional de Catalunya. I per fer-ho l'ANC s'ha aliat amb el grup de punk-rock empordanès Fetus que ha elaborat la seva pròpia versió del tema Au, jovent!, que es va fer molt popular als anys setanta gràcies al grup Coses. Ara, aquesta cançó es transforma en l'himne de l'11 de setembre d'aquest 2023, amb una nova versió "energètica i encomanadissa", segons ha destacat l'Assemblea. Cal recordar que el lema escollit per a la manifestació de la Diada d'enguany és "Via fora!", que coincideix amb la lletra del tema, que es basa en un text anònim que el músic i divulgador Jordi Fàbregas va musicar el 1976 per al grup Coses del qual formava part. De fet, el disc en què estava inclosa aquesta cançó s'anomena precisament Via fora.
Actuació en directe durant la manifestació de la Diada
Tal com apunta l'ANC, Au, lovent! és un crit d'alarma medieval que, acompanyat del repic de campanes, "cridava la població per sortir a defensar les llibertats". "Au, jovent, deixeu la feina, preparem-nos a sortir, esmolem de pressa l'eina per quan toquin a ferir. Per donar lo crit d'alerta la campana està amatent! i abans d'hora ja es desperta dins del cor l'enardiment. Au, jovent! Via fora! Via fora, sometent!", diu la lletra de la cançó. Ara, dècades després, l'entitat independentista ha optat per recuperar aquesta cançó, actual en molts sentits, per convertir-la en l'himne de la Diada.
Els escollits per fer-ne una nova versió actualitzada és el grup Fetus, que l'ANC descriu com "un valor en alça de l'escena musical catalana dels darrers anys, en què han destacat per la seva aliança entre punk-rock i instruments d'arrel". A més, durant la manifestació de l'11 de setembre als carrers de Barcelona, que acabarà a la Plaça Espanya, que després de la celebració del referèndum va ser rebatejada per l'independentisme com a plaça de l'1 d'octubre, el grup l'interpretarà en directe, juntament amb altres temes de la formació, també carregats de contingut polític- Aquests són Goigs de Sant Martí, que defineixen com un "clam contra les males pràctiques de les clavegueres de l'estat; i Sé que venen pels camins.
Una Diada de l'11 de setembre de confrontació
En el mateix comunicat, l'ANC recorda que "després del fracàs del diàleg amb Espanya" l'associació exigeix "el final de l'autonomisme i l'inici de l'embat definitiu". "Cal que la ciutadania torni a prendre les regnes. Aquest 11 de setembre marca l’inici d’un nou procés cap a la independència de Catalunya, liderat pel poder civil a través dels carrers, de les institucions i de tots els àmbits del país", insisteix l'Assemblea en el mateix comunicat. Durant els últims anys, aquesta entitat s'ha centrat en la importància de recuperar la mobilització del moviment i fer que aquest torni als carrers, com ja havia fet anys enrere, amb l'11-S com una data molt assenyalada. Per això, també assenyalen que la Diada Nacional d'enguany serà de confrontació, amb una manifestació que sortirà des de diversos punts de la ciutat: la Ciutat de la Justícia, Escola Proa, Estació de Sants i Hisenda. "Són enclavaments de denúncia i reivindicació de les llibertats i els drets arrabassats pel colonialisme espanyol, i representen els valors fonamentals que tindrà la República Catalana: llibertat, llengua, país i sobirania".