L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pronostica una mobilització massiva amb la previsió de més de 200 autocars que arribaran a Barcelona el pròxim dilluns dia 11 de setembre carregats de participants per la manifestació independentista de la Diada. Segons ha afirmat aquest dissabte la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, han experimentat un "creixement intens i sostenible" en la demanda de lloguer de vehicles en els darrers dies, ja que la gent es prepara per unir-se a la protesta. La Diada d'enguany preveuen que sigui una demostració d'unitat i determinació, amb quatre columnes de manifestants que es dirigiran cap a la plaça d'Espanya, amb l'inici previst a les 17:14 hores, en referència a l'any 1714. A plaça Espanya es realitzarà l'acte polític central, que comptarà amb la presència de destacats líders independentistes, discursos i actes de reivindicació.
🟡 Diada 2023 | Així serà la manifestació de l'11 de Setembre: a la plaça Espanya i amb quatre columnes
🎤 Actes de la Diada 2023: manifestacions, discursos i portes obertes
Diada 2023: què has de saber?
Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat, un any més, una manifestació el dia 11 de setembre amb motiu de la Diada 2023. La mobilització d'enguany tindrà quatre eixos plens de reivindicacions, que naixeran en diferents punts de Barcelona i confluiran a la plaça Espanya, també anomenada plaça 1 d'octubre. A continuació, t'expliquem en detall el recorregut de la manifestació de la Diada 2023 i els horaris de la convocatòria d'aquest 11 de setembre. La plaça Espanya (plaça 1 d'octubre) serà el centre de la reivindicació convocada per les entitats independentistes, lloc on culminaran les quatre columnes organitzades. Cadascun d'aquests quatre eixos fa referència a un àmbit diferent i que, segons ANC i Òmnium, s'han de reclamar: la llengua, el país, la llibertat i la justícia.
La columna Llibertat, "pels drets civils i les llibertats", està convocada a la Ciutat de la Justícia, i es farà ruta per la Gran Via fins a arribar a plaça Espanya. La columna País, "per una major qualitat de vida", té com a eix central l'estació de Sants i baixarà des de la plaça dels Països Catalans pel carrer de Tarragona fins a plaça Espanya. Pel que fa a la columna Llengua, "per la llengua i cultura", s'ha escollit com a punt de partida l'Escola Proa, situada al barri de la Bordeta. Així, aquest eix començarà al carrer de Gavà amb el passatge de Solsona, s'estendrà pel carrer de Moianès, des d'on pujarà fins a la carretera de Sants. Finalment, la columna Sobirania, "per la independència econòmica", s'iniciarà a la delegació de l'Agència Tributària a Barcelona, seu situada a la plaça Letamendi. En aquest cas, els manifestants baixaran pel carrer d'Aribau fins a la Gran Via.
L'acte polític central
L'escriptora i editora Iolanda Batallé i l'activista Albano-Dante Fachín presentaran l’acte polític, que s'iniciarà amb el grup de punk-rock empordanès Fetus (artífex la cançó d’aquesta Diada, “Au, jovent”). Aquest grup tocarà dos temes del seu repertori: "Sé que venen pels camins" i "Goigs de Sant Martí". Tot seguit podrem escoltar els parlaments de quatre persones que explicaran el sentit i el contingut de cadascuna de les columnes:
- Cèsar Lagonigro, membre de la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya (Llibertat).
- Marta Pessarrodona, poetessa i crítica literària recentment condecorada amb la Medalla d'Or de la Generalitat (Llengua).
- Sergi Perelló, secretari general de La Intersindical (País).
- Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona (Sobirania).
Després intervindran:
- Jordi Gaseni, president de l’Associació de Municipis per la Independència
- Lluís Llach, membre del govern del Consell de la República
- Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural
-
Dolors Feliu, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana.