L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha proposat una "agenda per la independència" a Junts, ERC i la CUP, en el ple presencial del Secretariat Nacional que s'ha celebrat aquest dissabte a Valls (Alt Camp). Concretament, ha demanat que els partits i la resta d'entitats independentistes debatin aquesta agenda la legislatura vinent si hi ha majoria independentista —cosa que, d'acord amb la composició actual del Parlament i l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), no sembla gaire possible.

🗣️ Entrevista | Lluís Llach: “El retorn de Puigdemont canvia el paradigma i l’independentisme ho ha d’aprofitar”
 

L'agenda per la independència que proposa l'ANC planteja "exigir, des del carrer i les institucions, les estructures d'Estat que Catalunya necessita per afrontar els reptes democràtics, lingüístics i econòmics que n'amenacen la supervivència com a nació avançada". Així, la proposta inicial inclou "una campanya de mobilitzacions i denúncia de les conseqüències de l'espoli fiscal, que es combinaria amb una iniciativa per a la sobirania fiscal que el Parlament presentaria a les Corts espanyoles".

Què inclou l'agenda per la independència

De la mateixa manera, també contempla "l'elaboració i presentació mitjançant una iniciativa legislativa popular de la Carta per la llengua catalana, que aplegaria totes les mesures legals necessàries per garantir el futur de la nostra llengua". "La creació d'un sistema judicial català", afegeix l'Assemblea, abans de proposar "la projecció internacional de la demanda independentista, recuperant una eina com el Diplocat per preparar el reconeixement diplomàtic de la República Catalana".

Finalment, l'agenda per la independència de l'ANC inclou "la culminació de l'escalada de tensió i nou embat per fer efectiva la independència". "Davant la negativa espanyola a les lleis imprescindibles per garantir el nostre futur nacional, el Parlament de Catalunya presentaria l'exigència de la independència a les Corts espanyoles, mitjançant la fórmula d'una reforma constitucional. El rebuig d'aquesta proposta esdevindria el detonant de la nova confrontació amb l'Estat. Els diputats i senadors independentistes abandonarien el Congrés i el Senat espanyols. A continuació, el president de la Generalitat convocaria eleccions constituents al Parlament de Catalunya", ha conclòs. 

Un "revulsiu" per a Junts, ERC i la CUP

L'Assemblea ha fet aquesta proposta perquè Junts, ERC i la CUP "acordin un programa compartit", davant la possibilitat que es repeteixin les eleccions a Catalunya. L'entitat afegeix que el pacte es podria anomenar "Entesa per la República" i que esdevindria un "revulsiu" per recuperar la majoria independentista.

D'altra banda, l'ANC ha aprovat la creació d'una Comissió d'Estructures de País, que està formada per diversos grups que elaboraran treballs sectorials per desenvolupar les pràctiques encaminades tant a la proclamació de la independència com a mantenir-la, un cop decretada. És a dir, per treballar sobre Defensa, Economia i Transició Energètica, Geopolítica i Relacions Internacionals, Llengua i Cultura, Migració i Inserció Social, Protecció Pública, Salut i Habitatge, Terra, Pagesia i Consum Agrari o Territori i Infraestructures. "És prou evident que qualsevol treball d'aquest caràcter emprès per l'ANC no pot tenir un rol secundari respecte a les institucions, sinó que ha de disposar d'autonomia per garantir-ne l'aplicació i el manteniment quan s'haurà proclamat de nou la independència", ha assenyalat l'entitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!