La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, ha comparegut aquest divendres davant la comissió d'investigació del CatalanGate al Parlament de Catalunya per donar testimoni dels membres de l'entitat que van ser espiats amb el programari Pegasus. Durant la seva intervenció, en què ha exposat els casos detectats i els passos que ha fet l'ANC des del punt de vista judicial per defensar-los, Feliu ha plantejat la creació d'un fons per finançar les "querelles necessàries" que estiguin lligades a aquests casos d'espionatge, destinats a cobrir la seva defensa jurídica, assistència tècnica i psicològica. La presidenta de l'entitat ha indicat que l'haurien de finançar les institucions públiques catalanes, amb l'objectiu d'evitar que les víctimes es quedin "sense recursos ni empara". Per a l'ANC, el CatalanGate palesa que hi ha el risc que "qualsevol persona de la societat civil" pugui ser espiada.
En aquest context, la dirigent de l'Assemblea també ha posat al damunt de la taula la necessitat d'impulsar "campanyes de conscienciació" per alertar la societat civil de la possibilitat de ser espiats i, alhora, dotar-se d'eines que "dificultin l'espionatge" i que estiguin al servei de la societat civil. Tot plegat ve pel fet que, entre les 65 persones espiades, hi ha activistes, periodistes, advocats i altres personalitats que no formen part de la política institucional. Des de l'òptica de Dolors Feliu, encara queda "molta feina per fer" i ha reclamat un "pla unitari contra l'espionatge" i que es pugui denunciar "més enllà de l'Estat i d'Europa". "Ens mereixem altaveus de denúncia, justícia i mecanismes de reparació", ha apuntat. El gran risc, a parer de la presidenta de l'entitat independentista, és que "si tolerem vulneracions tan grans i esteses de drets fonamentals i acceptem l'efecte desànim, estem afeblint la democràcia i la lluita per la independència".
"Ens veiem relegats a ciutadans de segona a qui se'ls poden conculcar els drets impunement"
En la seva intervenció per explicar l'afectació que ha tingut per a l'ANC el CatalanGate —almenys sis persones de l'entitat van ser espiades amb Pegasus, com el seu expresident Jordi Sànchez—, Dolors Feliu ha carregat contra l'Estat per haver practicat un "espionatge il·legítim que suposa un abús flagrant dels drets fonamentals". "Això mereix una investigació a fons per esclarir tot i depurar responsabilitats, però l'Estat ens denega una investigació més justa", ha postulat. Paral·lelament, Feliu creu que els catalans mai han rebut "protecció de l'Estat" i, per això, creu que es veuen "relegats a ciutadans de segona categoria a qui se'ls poden conculcar els drets impunement", recordant que algun dels casos d'espionatge detectats s'haurien fet, presumptament, sense autorització judicial —només es coneix oficialment per a 18 dels 65 espiats—.
D'altra banda, la presidenta de l'ANC ha lamentat també que "no sabem si han deixat de ser investigats" i, sobre els 6 casos confirmats que ha patit l'entitat, ha criticat que han vist la seva "privacitat vulnerada" i la del seu entorn "simplement per defensar la independència de manera pacífica". Davant els partits que qüestionen la veracitat dels casos d'espionatge, Dolors Feliu ha volgut recordar que les infeccions als telèfons mòbils han estat confirmades per tres parts: CitizenLab, Amnistia Internacional i Evidentia, una empresa de peritatge.
Per a l'Assemblea, hi ha un "clar interès a criminalitzar el moviment independentista català, tot i que es caracteritza pels valors democràtics i el pacifisme". "El que no podem tolerar és que això s'utilitzi com a carta blanca per justificar les violacions de drets fonamentals i ens amoïna que des de l'Estat s'estigui creant un relat que associa el moviment independentista al terrorisme per poder justificar l'espionatge massiu", ha afegit. Finalment, Dolors Feliu ha fet èmfasi en la possibilitat que la societat civil i, en particular, els espiats tinguin un altaveu per denunciar aquests casos: "Potser la societat seria més conscient de l'amenaça que suposa aquest escàndol d'espionatge massiu, perquè ens pot passar a tots i totes".