Nou descontentament respecte al discurs que va pronunciar ahir al vespre el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Si des de Junts per Catalunya hi van trobar a faltar manca de concreció i des de la CUP critiquen que no va dir res que faci pensar que les coses es mouran, des de l'Assemblea Nacional Catalana avisen a Aragonès que no participaran en l'estratègia que va plantejar, consistent a reactivar la força del sobiranisme per obligar l'Estat a moure's: "No participarem en una unitat d'acció i de mobilització al voltant de l'estratègia plantejada per part del president de la Generalitat, que, a més, no ha estat consensuada en cap espai. Des de l'Assemblea estem en total desacord a demanar concessions a l'estat espanyol en la taula de diàleg sense preparar alternatives unilaterals".
Així ho ha traslladat l'ANC en un comunicat l'endemà de la conferència d'Aragonès, en què després de seguir apuntalant el diàleg, va avisar que si la negociació no avança, no es podran quedar de braços plegats, tot i que no va concretar quina podria ser la resposta davant del fracàs de la taula de diàleg. L'entitat presidida per Elisenda Paluzie considera que només amb la mobilització i la unitat d'acció no es forçarà l'Estat a pactar un referèndum: "És ingenu i ens retorna al 2012", i lamenten que el discurs d'Aragonès restés valor a tot el que va significar el referèndum de l'any 2017.
El poble català ja va votar
"Entenem que parlar de la consulta del 9-N, dels resultats de les eleccions i, especialment del referèndum de l'1-O només com a formes polítiques que expressaven la voluntat de decidir el futur del país és llençar el mandat del Primer d'Octubre", lamenten, i han recordat al president que el que signifiquen tant el 9-N com l'1-O no ho decideix ell, sinó el Parlament de Catalunya, "que va aprovar una llei que deia clarament que era un referèndum vinculant, no un procés participatiu". És així com l'ANC avisa el president republicà que el sistema democràtic és un consens de país, i que la millor manera de defensar-lo és que allò que es decideix al Parlament es respecti i no es manipuli: "El poble català ja va votar i va guanyar incontestablement contra la força repressiva de tot un estat. Alhora, el 27 d'octubre el Parlament de Catalunya va declarar la independència. Aquest últim capítol no va ser ni anomenat per part del president", lamenten.
Més enllà d'aquesta qüestió, l'entitat de Paluzie tampoc comparteix que Aragonès parlés dels indults "com el reconeixement de la injustícia de la sentència per part del govern espanyol". L'entitat considera que la lectura és errònia, perquè el que hauria estat una victòria hauria estat canviar la posició de l'advocacia i la Fiscalia de l'Estat en el judici del Suprem, o després de la sentència suprimir la sedició com a delicte al Codi Penal: "Els indults són una mesura de gràcia que no reconeix la injustícia de la sentència i que políticament han ajudat l'Estat a donar aparença de normalització del conflicte entre Catalunya i Espanya". Així mateix, consideren que demanar al govern espanyol una solució a la situació de les persones exiliades similar als indults "és renunciar a un dels elements de confrontació fins ara més exitosos".
Les crítiques al discurs d'Aragonès arriben després d'un cap de setmana en què l'entitat s'ha mobilitzat en contra de l'estratègia de la majoria independentista del 52% al Parlament, i exigint un canvi de rumb per tal que els partits tornin a posar l'objectiu de la independència al centre. Així mateix, també van convocar, com a símbol de protesta, a fer talls a la Meridiana, ara que la Generalitat ha decidit traslladar-los de lloc.