Si el govern espanyol està portant a judici "més de 400 casos en contra del Govern", és a causa de "la clara incapacitat per negociar del govern espanyol", segons ha volgut deixar clar la membre del secretariat nacional de l'ANC Montse Daban al diari escocès The National.
Daban ha carregat dur contra l'executiu de Mariano Rajoy per jutjar les personalitats polítiques que està portant als tribunals pel procés posant en relleu que "permetre un debat parlamentari, promoure una consulta no vinculant sobre el futur dels catalans al Parlament o, fins i tot, penjar una bandera fora de l'Ajuntament d'un municipi" són "accions democràtiques".
Precisament per això, ha preguntat obertament que "quins són els càrrecs" que s'imputen a polítics com l'expresident Artur Mas, les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o el portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs. Tots han passat pels jutjats en les últimes setmanes i tots per una mateixa qüestió: posar les urnes el 9-N o permetre votar sobre les conclusions del procés constituent a la cambra catalana.
El carnaval de la democràcia
La membre del secretariat de l'ANC ha volgut enviar un missatge a la resta d'Europa assegurant que "aquest comportament és el resultat d'una clara incapacitat per negociar i això està portant [l'Estat espanyol] cap a una situació totalment irracional", una situació que deixa entreveure que "alguna cosa està malament a la democràcia espanyola, i cada vegada va a pitjor".
De fet, aquesta "democràcia" en què es troba immersa l'Estat està, a parer seu, "arribant a nivells de carnaval: grotescs i ridículs". El mitjà citat aprofita llavors per fer un repàs als últims esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya, la majoria sobre ofensives d'alguna branca del govern central com, per exemple, les possibles inhabilitacions als polítics ja esmentats.
Justament per això, Daban ha volgut recordar que una partida dels pressupostos de la Generalitat està destinada a la celebració del referèndum, que se celebrarà al setembre, mentre que Cs, el PSC i el PP van demanar al Consell de Garanties Estatutàries que revisés els comptes del Govern perquè destinar aquests diners a processos referendaris els semblava "il·legal" i es fa ressò de l'avís que aquest organisme va fer divendres passat per no respondre al repartiment de competències que fixen tant la Constitució com l'Estatut.
Tanmateix, però, subratlla el diari, el president del Govern, Carles Puigdemont, ja va assegurar que "la partida pel referèndum està avalada i, per tant, es farà".