L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) referma la seva aposta per la independència de Catalunya per la via unilateral, en confrontació amb les institucions de l'Estat: una acció "radicalment i obstinadament unilateral mitjançant processos de resistència i rebel·lió de la seva gent que obliguin Espanya a negociar entre iguals". Així ho recull un document que ha abordat aquest dissabte el Secretariat Nacional de l'ANC reunit a Cardedeu (Vallès Oriental). Sota el títol 'Les tesis d'agost', el text l'ha elaborat l'escriptor i exdiputat del Parlament Julià de Jòdar i pretén ser una guia "amb deu punts de partida per assolir la independència".
Precisament, aquest dissabte De Jòdar ha passat a formar part del Comitè Permanent de l'Assemblea, en haver estat elegit pel Secretariat Nacional com a coordinador de la nova "Comissió d’estructures de país". En les tesis presentades, l'Assemblea assenyala la importància de "forjar eines d'autodefensa" i afegeix, en referència a l'1-O, que "mai més una estratègia per aconseguir la independència ha de permetre que el poble sigui l'ase de tots els cops de la força cega del totalitarisme espanyol".
Pel que fa a l'amnistia, l'entitat independentista considera que "les falses mesures de reparació obtingudes al preu de pactar amb el govern espanyol de torn només han servit perquè l’Estat les utilitzi, en la millor tradició dels sistemes dictatorials, per a perdonar els seus sicaris", en referència a les amnisties aplicades a una cinquantena de policies encausats per la violència emprada per sufocar el referèndum de l'1-O.
Contra la "submissió" dels partits
Sobre els partits independentistes, amb els quals l'ANC es mostra molt crítica, els atribueix una "claudicació estratègica i una impotència tàctica". I, per aquest motiu, l'ANC creu que centenars de milers d'independentistes han triat darrerament abstenir-se en les eleccions. "Ajudar a fer governs a Madrid, mentre es proclama la voluntat de fer la independència, és una trampa del catalanisme subordinat", diu el text. I assenyala que les "tàctiques de submissió" han portat a perdre la majoria independentista al Parlament i a tenir un Govern "profundament espanyolista", en referència a l'Executiu del president Salvador Illa (PSC).
Davant d'aquesta desmobilització del votant, l'ANC defensa que l’activisme civil independentista faci "un salt de qualitat per esdevenir força de xoc permanent contra l’Estat, alhora que creador i dipositari de les condicions que permetin generar estructures de país sorgides del coneixement, la lluita i l’organització del poble mobilitzat". "Entitats refundades i organitzacions polítiques de nova planta han de crear blocs unitaris de lluita com a punta de llança en l’embat final per la independència", conclouen.
D'altra banda, el ple del Secretariat Nacional ha decidit obrir un procés durant el mes d'octubre a fi que les assemblees de base facin aportacions per a l'elaboració del Full de ruta de l'entitat, que el Secretariat debatrà per a l’elaboració de la primera ponència. També s'ha aprovat la creació d'un grup de treball per organitzar el Consell d'Assemblees de Base (CAB); la trobada anual dels coordinadors i membres de les assemblees de base i secretaris nacionals per treballar objectius prioritaris de l'entitat.