L'ANC no veu clara l'amnistia i creuen que pot ser "una trampa". En un comunicat emès aquest dilluns 25 de setembre al vespre, des de l'Assemblea Nacional Catalana afirmen que una possible amnistia podria servir per "blanquejar l'Estat, evitar la seva condemna al TEDH i allunyar-nos de la independència". Des de l'entitat afirmen que el seu únic objectiu és "aconseguir la independència de Catalunya", i consideren que l'amnistia, que serà la clau per desencallar un acord d'investidura entre ERC i Junts i el PSOE, pot anar en contra d'aquest objectiu vital de l'entitat. "Si el que volem és la independència, una amnistia no té cap mena de sentit si no ve acompanyada del reconeixement, per part de l’Estat, del dret a l’autodeterminació i del dret del Parlament de Catalunya a fer efectiva la independència. Altrament, la mobilització per la independència i la desobediència civil que sovint comporta, continuarà perseguida per part de l’estat espanyol. Es continuarà perseguint aquells que l’Estat consideri un perill, sota l’acusació de terrorisme i tot allò que puguem imaginar", resa el comunicat emès aquest dilluns.

Per altra banda, afirmen que amb l’amnistia "no se soluciona cap de les qüestions de fons" que comporta el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i creuen que "únicament s’hi posa un apòsit temporal". "Fins quan? Quants encausats més haurem de tenir per adonar-nos que només amb la independència l’Estat no ens podrà reprimir, acusar i represaliar?", afirmen des de l'ANC. Per altra banda, també afirmen que "res canviaria" en el marc constitucional espanyol, i critiquen que acceptar una amnistia representaria "abandonar la unilateralitat".

Per altra banda, creuen que l'amnistia podria ajudar a evitar una condemna del TEDH contra Espanya per vulnerar drets. "Des de l’Assemblea, fa temps que diem que l’amnistia és una arma de doble tall, i pot ser una trampa. Si només serveix perquè l’estat espanyol demostri davant el TEDH que la via interna de reparació dels drets vulnerats s’està activant, serà una trampa que pot propiciar que la causa als tribunals internacionals acabi decaient. Si això succeeix, s’estarà blanquejant tota la repressió que ha fet tots aquests anys l’estat espanyol, sense avançar cap a l’objectiu nacional d’assolir la independència del país".

ERC dona l'amnistia per feta i afirma que ja "corren documents" entre partits

L'amnistia és el centre de totes les mirades polítiques. Uns la critiquen ferotgement, altres la necessiten per arribar, o tornar, a la Moncloa. Des de Catalunya hi ha qui ja la dona per feta i és que des d'Esquerra Republicana així ho afirmen. Des que el president a l'exili, Carles Puigdemont, va fer públic les seves condicions de cara una negociació per a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, els republicans han adoptat el discurs que l'acord sobre l'amnistia ja està segellat des de la constitució de la Mesa del Congrés. Fins i tot, asseguren que entre els partits ja "corren documents" i que es comença a entrar en la "fase més tècnica de l'amnistia". "Fa molt de temps que treballem en aquest sentit i en l'acord de la Mesa del Congrés ja es va signar acabar amb la desjudicialització", ha afegit.