El nou president de l'ANC no se sabrà aquest dissabte. L'entitat independentista ha decidit ajornar el ple després que cap candidat a la presidència hagi aconseguit els suports necessaris de dos terços del secretariat nacional. Lluís Llach ha guanyat fins a cinc votacions però no amb els suficients vots. El seu rival, Josep Punga, s'ha retirat després de la quarta votació i de no aconseguir arribar a un pacte amb el cantautor. En la cinquena votació, semblava que Llach havia aconseguit finalment els vots que necessitava, però hi ha hagut una confusió a l'hora de calcular els vots pel de Verges. Després d'un llarg debat que ha començat a les 9 del matí i s'ha allargat fins a les 20h, amb un recés per dinar, l'entitat independentista ha optat per ajornar el debat per escollir el seu nou president sense posar data pel nou ple. 

Llach guanya, però no per prou vots

Durant tota la jornada d'avui, Lluís Llach ha anat guanyant totes i cadascuna de les votacions, però sense arribar als dos terços que són necessaris per aconseguir la presidència de l'Assemblea. El seu principal rival ha estat el jove Josep Punga, que durant les eleccions al secretariat només va aconseguir 32 vots pels 3.260 de Llach, però que en aquesta ocasió ha comptat amb el suport de Josep Costa, exvicepresident de la Mesa del Parlament i segon més votat fa una setmana. 

En el comunicat en què l'Assemblea ha anunciat que finalment s'ha hagut d'ajornar el ple, l'entitat ha volgut recordar que és "una entitat assembleària que treballa per la independència sempre sota un esperit transversal i democràtic". "És per això que l'elecció dels càrrecs orgànics s'ha de fer amb el màxim consens dels membres del Secretariat Nacional", aclareix l'ANC, davant el fet que, tot i guanyar les cinc votacions, el popular cantautor no ha pogut ser elegit president en no arribar als dos terços imprescindibles. 

Nova etapa per l'ANC

Ha estat un ple no només llarg i infructuós, sinó també tens en determinats moments. L'ANC havia de triar un nou president per obrir una nova etapa després d'uns mesos de tensió en el si de l'entitat per l'aposta de l'anterior direcció per impulsar una llista cívica a les eleccions al Parlament de Catalunya. Els socis, amb molt poca diferència, van votar-hi en contra en una consulta i després d'aquests resultats, Dolors Feliu que havia liderat l'Assemblea en els últims dos anys agafant el relleu d'Elisenda Paluzie, va decidir no presentar-se de nou. Lluís Llach s'havia manifestat obertament en contra d'aquesta opció i quan va anunciar que es presentava al secretariat nacional va deixar clar que ho feia "amb ganes de fer feina" i sacsejar l'organització. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!