Els partits independentistes amb representació al Parlament, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, la CUP i Aliança Catalana, van aconseguir reprovar, i que el Parlament demanés el seu cessament, a la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, després d'uns últims mesos en els quals la xarxa ferroviària catalana, gestionada per Renfe i Adif, ha estat més que caòtica. Després d'aquest èxit polític de l'independentisme al Parlament (aconseguit amb l'ajuda del PP i Vox a causa de la minoria independentista), la societat civil sobiranista surt al carrer per dir prou a aquest desgavell, denunciar l'espoli fiscal de l'Estat a Catalunya i evidenciar que l'única sortida és la independència. Ho fa a través d'una concentració aquest dissabte a les 12h a l'estació de Sants de Barcelona, sota el lema de “Per uns trens dignes. Única via: independència”.

Després que les plataformes d'usuaris convoquessin concentracions arreu del país fa dues setmanes, l'entitat presidida per Lluís Llach busca aquest dissabte concentrar tots els usuaris en una mateixa ubicació: Sants, una de les principals estacions de Catalunya. Un dels objectius anunciats per l'ANC és el de saturar els taulells de reclamacions de Rodalies de dins l'estació. Per això, demanen als usuaris de Renfe de venir amb tren a l'estació de Sants des d'arreu de Catalunya amb el bitllet.

La gran manifestació com el final d'un seguit d'accions

La protesta és el resultat final d'un seguit de protestes que l'ANC ha anat fent durant els últims mesos arreu del país. De fet, va començar el passat gener, de la mà de les assemblees territorials i de la sectorial de la Gent Gran de l'entitat, amb accions a les estacions de Vilanova i la Geltrú i Cubelles (de 8 a 9:30h) i a Sant Vicenç de Calders i Gavà de (7h a 8:30h).  A més, també faciliten fulletons explicatius als usuaris de Rodalies per reflectir l'espoli que pateix Catalunya en l'àmbit d'infraestructures, a més d’un còmic del que significa el patiment d’un usuari de Rodalies en un dia de la seva vida. A més, també inclou el repartiment d’adhesius amb un codi QR que t'envia a una web de l'Assemblea on es pot fer queixes per enviar al síndic de greuges.

A la concentració hi haurà una delegació de Junts per Catalunya encapçalada pel vicepresident i portaveu del partit, Josep Rius. El partit de Puigdemont també va ser present a les concentracions de fa dues setmanes, que van tenir pràcticament el mateix missatge: denúncia al dèficit d'inversions, als retards, a les condicions dels trens o que les inversions es fan on no pertoquen. Tot i que hi va haver contactes per unificar la protesta de fa dues setmanes amb la d'aquest dissabte, la plataforma d'usuaris volien que les concentracions fossin apolítiques, un fet que l'ANC no volia. De fet, l'ANC, com a entitat independentista, posa de manifest que l'única sortida és la independència. 

 

Junts hi serà present

Més enllà de Junts, que ha estat el principal partit de l'oposició que ha abanderat l'oposició contra els dos governs socialistes pel caos de Rodalies, també hi donen suport el Consell de la República i Òmnium Cultura. Per una banda, l'entitat presidida per Xavier Antich, creu que "ja fa massa anys que la situació és insostenible i que, com a conseqüència dels constants incompliments de l'Estat i del dèficit històric que viu Catalunya, es vulneren sistemàticament els drets dels catalans i catalanes". 

Per la seva banda, el Consell de la República, actualment presidit per l'advocat Jordi Domingo, posava dades sobre la taula: el 62% de les incidències que afecten el servei són causades per la manca d'inversió de l'Estat espanyol. L'entitat a l'exili, a més, recordava com l'any 2021 tan sols es va executar un 19% de la inversió ferroviària pressupostada i el dèficit acumulat en infraestructures a Catalunya entre el 2009 i el 2023 s'estima en 42.500 milions d'euros

 

Crítiques al traspàs acordat entre PSC i ERC

En la protesta, també es posarà sobre la taula el traspàs de Rodalies. Tot i que el Parlament de Catalunya va avalar l'acord entre els socialistes i Esquerra Republicana, des de l'ANC es considera que "en cap cas una empresa mixta filial de Renfe que depengui de l’Estat espanyol no solucionarà el problema de fons: l’espoli fiscal continuat i no poder gestionar íntegrament les nostres infraestructures". I és que provisionalment l'accionariat de l'empresa operadora serà una filial de Renfe, amb l'objectiu d'assegurar la continuïtat de les condicions laborals dels treballadors. Segons ERC, aquest procés transitori durarà dos anys, i consistirà en el fet que l'Estat tindrà el 50,01% de la nova empresa operadora, una majoria de la Generalitat en el consell d'administració amb presidència inclosa i la direcció executiva serà independent de Renfe. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!