Nova denúncia internacional. L'Assemblea Nacional Catalana ha tornat a aprofitar una oportunitat per a donar a conèixer el CatalanGate i la situació que aquesta ha desfermat a Catalunya. I ho ha fet des de Viena, a Àustria, el mateix país que fa només unes setmanes va acollir Carles Puigdemont per a una xerrada similar. En aquella ocasió, l'expresident va aprofitar una conferència organitzada pel Management Center Innsbruck, una prestigiosa escola de negocis del país, per a internacionalitzar el procés. En aquest escenari, Puigdemont va poder compartir la voluntat sobiranista de Catalunya i explicar el procés independentista viscut durant els darrers anys, a més de centrar gran part del seu discurs a les amenaces que viu la democràcia a Europa. I un exemple clar d'això és, precisament, el CatalanGate.
Ara ha estat el torn dels membres del Secretariat Nacional de l'Assemblea Carles Fité i Jordi Vilanova. Tots dos han assistit aquest dilluns i dimarts al Supplementary Human Dimension Meeting, un fòrum de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) que tracta sobre el funcionament de les institucions democràtiques en temps de crisi. Els membres han assistit a dues de les tres sessions, on s'ha parlat de temes com el paper de les institucions com a guardianes de la democràcia en temps de crisi o la importància de la llibertat d’associació i la llibertat de premsa. En aquest sentit, han aprofitat l'escenari per denunciar els abusos de les autoritats espanyoles contra les institucions democràtiques i els representants electes catalans, i les vulneracions dels drets humans contra activistes independentistes, incidint especialment en el Catalangate.
Jordi Vilanova ha explicat el cas català, remarcant que més de seixanta persones vinculades al moviment independentista, entre les quals hi ha advocats, periodistes, especialistes en alta tecnologia i familiars, així com Elisenda Paluzie i Jordi Sànchez, s'han vist afectades. En aquell moment, Vilanova ha aixecat el seu mòbil i ha recordat a la sala les conseqüències d'aquest espionatge: “De fet, els serveis secrets espanyols potser escolten tot el que es diu aquí avui, ja que el meu mòbil podria estar infectat amb Pegasus, només per representar l'Assemblea Nacional Catalana. Això amenaça directament el meu dret a la llibertat d'associació i la meva llibertat d'expressió, així com les de milions d'europeus". No només això, sinó que també ha afirmat que aquesta amenaça "té un efecte duríssim" sobre el que ell, o qualsevol altre activista, periodista i opositor polític, pugui dir "per por a les conseqüències", ha continuat.
La seva intervenció ha estat replicada pel representant d'Espanya davant l'OSCE, que ha fet una valoració molt breu. Ha explicat que "s'abordaran totes les qüestions plantejades" per Vilanova sobre el CatalanGate i l'espionatge als independentistes des del mateix govern espanyol. Una afirmació que es contradiu amb la decisió del PSOE de pactar amb PP, Vox i Ciutadans per tal d'evitar una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats i els molts entrebancs que està posant per resoldre el cas.
Paluzie davant les Nacions Unides
Fa dues setmanes, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ja va aprofitar un fòrum de les Nacions Unides en un sentit similar, i es va adreçar a la sala dues vegades. En la primera ocasió, ho va fer per exposar com el CatalanGate ha afectat la seva organització independentista: "Cinc membres de la nostra organització, jo inclosa, han estat víctimes del programari espia Pegasus utilitzat per les autoritats espanyoles per espiar massivament l'independentisme català". En la segona ocasió, ho va fer per recordar que l'Estat ha optat per investigar un moviment pacífic de la dissidència política. "Espanya, juntament amb Hongria i Polònia, representen per ara els únics casos d'espionatge estatal dins de la Unió Europea, i creen un precedent perillós no només per a les minories europees, sinó que també per a les minories nacionals d'arreu del món", ha alertat.