El govern d'Andalusia no aprova el finançament autonòmic de Pedro Sánchez. Per il·lustrar el seu descontentament, el portaveu de la Junta andalusa, Elías Bendodo, ha recorregut a la vella retòrica del PP: malgrat que Andalusia sigui "la regió on viuen més espanyols, el 40% del finançament extraordinari ha estat per a Catalunya", fet que, a parer seu, va en contra "l'article 14 de la Constitució i la igualtat de tots els espanyols". Així ho ha afirmat Bendodo aquest dimarts en declaracions a la premsa, on també ha lamentat que el govern estatal dediqui "més diners" al cinema en català que a la lluita contra la covid.
Catalunya i el català
Pel portaveu andalús, que Catalunya s'emporti el 40% del finançament extraordinari repartit pel govern espanyol denota desigualtat entre els ciutadans de l'Estat. A banda de la comparació entre els dos territoris, Bendodo també ha recorregut a la polèmica amb la llengua catalana per carregar contra el govern de Sánchez. Si bé ha coincidit amb la resta dels presidents de l'Estat que el govern espanyol ha d'elaborar un fons covid per lluitar contra la pandèmia l'any 2022, el portaveu tampoc no ha pogut evitar anar més enllà i ha titllat de "molt trist" que "el govern espanyol dediqui més diners" perquè "hi hagi pel·lícules en català a Netflix, que a la lluita contra la covid".
Finançament
En la mateixa línia, Bendodo també ha rebutjat l'harmonització fiscal perquè busca establir uns nivells mínims d'impostos a totes les comunitats. El més alarmant per als populars andalusos és l'impost de successions i donacions, i és per això que ha advertit que el president Sánchez i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, "no ficaran la mà a les butxaques" dels andalusos. "Que s'ho tregui del cap", ha asseverat.
Corrupció
Aquestes declaracions arriben un dia després que la consellera andalusa d'Agricultura, Carmen Crespo, hagi estat imputada pel finançament il·legal del Partit Popular. La causa investiga un modus operandi comú com ho és el suposat cobrament de suborns per part d'alcaldes del PP a canvi de contractes d'obres. Segons la interlocutòria, en aquests fets hi hauria indicis de delictes contra la Hisenda Publica, blanqueig de capitals, malversació de cabals públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació, negociacions prohibides a autoritats o funcionaris, i organització i grup criminal.
La citació com investigada estaria relacionada amb la seva participació en la gestió de subvencions al consistori de la Mojonera quan era presidenta de l'Associació de Promotors Turístics del Ponent, entitat de la qual formaven part diversos ajuntaments de la província, un càrrec que va ostentar entre 2009 i 2011, quan era alcaldessa d'Adra. La constructora que porta el nom del cas, Hispano Almería, ha estat investigada en els darrers anys per suposats pagaments de comissions, i va aconseguir la concessió per construir un museu de l'Agricultura a La Mojonera.