El Govern d'Andorra ha conclòs que l'aqüífer de la font d'Arinsal, d'on l'empresa Aigua del Pirineu SL extreu l'aigua que envasa per a l'empresa de begudes Eden, entre d'altres, està contaminat pel norovirus que ha provocat gastroenteritis a més de 4.000 persones a Catalunya, especialment a Barcelona i Tarragona.
"No és femta filtrada"
L'executiu andorrà ha clausurat la planta envasadora (tot i que ja ho estava preventivament des del 15 d'abril), ha ordenat la retirada del mercat de tots els lots d'aigua provinents d'aquesta font i n'alerta contra el consum els que en tinguin a casa. El ministeri de Salut del principat pirinenc, però, ha descartat després de rebre els resultats de les anàlisis de mostres d'aigua, que s'hagin filtrat a l'aqüífer aigües residuals o fecals, al contrari del que assegurava el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Assegura que si hi hagués presència fecal a l'aigua les anàlisis haurien detectat bacteris i no pas virus. "Pot ser que els norovirus provinents de femta hagin arribat a l'aqüífer, no la femta", ha precisat el ministre de Salut, Carles Álvarez. El conseller de Salut de Catalunya, Toni Comín, ha tret transcendència a la qüestió i ha assegurat que no hi ha contradicció, que "l'important és que les mostres [de les dues anàlisis] han donat positiu", i que "la magnitud és el menys important".
Les anàlisis encarregades pel Govern andorrà al laboratori de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona han detectat la presència de dos genotips de norovirus: un amb 20 unitats virals per cada 5 litres i un altre amb 110 unitats virals per cada 5 litres, xifres "molt inferiors" a les proporcionades dilluns 25 d'abril pel departament de Salut de la Generalitat, que va xifrar la presència de partícules entre 1.000 i 10.000 unitats, segons el director de Salut i Benestar d'Andorra, Josep Casal.
Més de 100 afectats a l'hivern
El Govern andorrà va tenir coneixement d'un brot de gastroenteritis pel mateix norovirus a l'hivern, especialment entre turistes que freqüentaven l'estació d'esquí d'Arinsal, informa a El Nacional un dels metges de capçalera d'aquesta zona. "Es tractava de quadres virals amb febre, vòmits i diarrea, que marxaven amb molta rapidesa, generalment l'endemà", explica, "vam tractar-ne més de 100 a domicili, i ens consta que l'hospital en va atendre molts més". "Aquest virus ja fa mesos que campa per Arinsal, la veritat sempre s'acaba sabent", comentava un usuari a un diari andorrà.
Abans d'obrir expedient informatiu (que pot acabar en sancionador) a Aigües del Pirineu SL (l'única que extreu aigua d'aquesta font), el Govern andorrà va assegurar a El Nacional que no hi havia cap relació entre el brot actual i el d'aleshores, tot i que, admeten, no en van arribar a trobar l'origen.
Entorn que compleix la normativa
L'aqüífer de la font d'Arinsal es troba a 150 metres de profunditat en un entorn natural que compleix la normativa i que compta amb una protecció de sis metres de formigó. La planta envasadora n'extreu l'aigua amb un tub de 200 metres, segons expliquen fonts del Govern del país. "Ens centrarem a continuar fent estudis per comprovar on s'ha produït el contacte del virus amb l'aqüífer", ha explicat Josep Casal.
L'oposició d'Andorra, els socialistes de l'SDP, han demanat explicacions a l'executiu. "Esperem que es tracti d’un accident i no ens trobem davant una mancança de controls sanitaris, ja que això seria absolutament greu", ha apuntat el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles.