Andorra i la Comissió Europea han tancat aquesta setmana l'última ronda de les negociacions per establir un acord d'associació entre el Principat i la Unió Europea. El cap de govern andorrà, Xavier Espot, ha afirmat aquest dimecres que les trobades els han permès arribar a un "consens polític global", després de gairebé nou anys de converses. "És un dia important per a Andorra", ha assegurat el cap de Govern, que ha considerat el pacte "clau" per al procés de diversificació econòmica. "Apuntala la prosperitat econòmica i social del país per als pròxims anys", ha afegit, tot assegurant que en les negociacions s'han respectat les línies vermelles marcades per Andorra.
La delegació negociadora andorrana ha estat encapçalada pel secretari d'Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, que ha viatjat fins a Brussel·les aquesta setmana per mantenir la reunió de tancament de les negociacions, informa el Diari d'Andorra. Ara, el pròxim pas tindrà lloc el dimarts vinent, quan es farà un acte formal a la capital belga, juntament amb San Marino, per oficialitzar la fi de les converses, segons ha avançat Espot.
El cap de Govern d'Andorra ha detallat alguns dels àmbits abordats durant les negociacions, entre els quals destaquen les telecomunicacions, on s'ha accedit "al període transitori de 7 anys" i que per ara no hi hagi mètode específic de càlcul de roaming, el qual es podrà establir més endavant. Pel que fa als serveis financers, ha confirmat que s'accepta la reciprocitat bancària, tal com es va anunciar fa unes setmanes. En el cas del període transitori, serà finalment de 15 anys i no de 10. En aquest sentit, Espot ha assenyalat que el president de la República Francesa i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, ha mostrat un compromís "molt ferm" de negociar amb el Banc de França per donar accés als mecanismes de liquiditat, motiu pel qual ha qualificat d'"adequat" el protocol de serveis financers pactat.
El calendari per signar l'acord entre Andorra i la UE
Després de finalitzar les negociacions, que s'han allargat durant gairebé 9 anys, ara arriba el moment d'iniciar un procés tècnic de redacció del text, el qual ha de recollir tots els acords fixats per Andorra i la Comissió Europea. El govern preveu que la rúbrica del pacte pugui arribar per la primavera, "abans que s'acabi el mandat de la Comissió". A continuació, l'executiu estima que serà necessari "un període mínim de sis mesos" per preparar el referèndum que ha de donar validesa a l'acord i que, si tot va segons el previst, se celebraria a finals de 2024. Per iniciar els tràmits, el cap de Govern viatjarà a Brussel·les la setmana vinent per presentar l'acord davant els 27 estats membres, en el marc del Consell d'Assumptes Generals, que coincideix amb l'última sessió sota la presidència espanyola a la UE.