La portaveu del Partit Popular a l'ajuntament de Madrid, Andrea Levy, ha publicat un tuit amb un quadre que fa referència al motí d'Esquilache, que fou una revolta que va fructificar i va culminar en un canvi de govern. Levy, una popular molt pròxima al president nacional del partit, Pablo Casado, prova d'això són els seus tuits durant aquests dies, que tots apunten cap a alinear-se al costat de Casado. Per tant, tot indica que Levy s'ha fet un embolic i ha publicat un motí que va acabar amb el principal ministre del rei, quan ella li dona suport a Casado, contra qui s'ha revoltat un sector del PP.

Levy

El motí d'Esquilache va ser la revolta que va tenir lloc a Madrid el març de 1766, sota el regnat de Carles III. La mobilització va ser massiva i va acabar amb un canvi de govern amb el desterrament del marquès d'Esquilache, principal ministre del rei. Tot i el motí on els dirigents territorials del Partit Popular es van mobilitzar per exigir una solució immediata i ràpida a la guerra civil popular entre la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, i el líder del partit, Pablo Casado. Finalment, la direcció del partit, amb seu a Gènova 13, va reunir-se amb Ayuso i van decidir tancar "satisfactòriament" l'expedient a la presidenta madrilenya. Tot i això, els barons del PP, que van erigir a Alberto Nuñez Feijóo com a portaveu, no estan satisfets amb aquestes mesures. Demanen, segons ElMundo, "canvis" en la direcció nacional que exerceixin de "dic de contenció". Això es tradueix en la dimissió del secretari general del PP, i mà dreta de Casado, Teodoro García Egea.

Segons el rotatiu espanyol, els dirigents autonòmics estan molt descontents i són molt contundents amb les seves demandes. "O el fan fora (García Egea) o haurem d'anar a un congrés, això no es pot tancar en fals", assegura un dels presidents regionals popular. La convocatòria d'un congrés extraordinari abocaria a un partit fracturat i dividit en dos a una cursa descarnada pel lideratge del partit, molt més intensa que la de Pedro Sánchez i Susanna Díaz al PSOE. A més, les dues posicions, proAyuso i proCasado, es distanciarien encara més i això podria repercutir en una fuga d'electorat cap a l'extrema dreta, que recolliria, com és habitual, el vot dels descontents. Ahir ja ho advertia una enquesta electoral d'OkDiario, Vox podria fer el sorpasse al PP. Els barons del PP en són conscients i asseguren que "estem a prop de què això passi", tot i això, la direcció del partit des de Gènova fa oïdes sordes a les peticions dels dirigents territorials i els llença un missatge clar i concís: "Casado confia al 100% en García Egea i seguirà".

Motí a Gènova

Centenars de persones es concentren aquest diumenge al migdia davant la seu del PP en suport de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i demanen la dimissió de Pablo Casado i Teodoro García Egea pel cas d'espionatge. 'Casado dimisión', 'Casado, bandido, fuera del partido', 'Egea cobarde', 'Ayuso a la Moncloa' o 'Ayuso, valiente, te quiere la gente' són alguns dels càntics que coregen els manifestants, que porten banderes espanyoles, botzines i multitud de pancartes a favor de la presidenta madrilenya. La concentració talla el trànsit al carrer Gènova i de la propera plaça Colón de Madrid. Diverses patrulles de la Policia Nacional han acordonat l'entrada de la seu del PP, al número 13 del carrer Gènova.