L'economista Àngels Fitó ha pres possessió com a nova rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), càrrec en el qual substituirà Josep A. Planell. En un acte celebrat a l’Auditori de la seu de Can Jaumandreu, Fitó ha assenyalat que l’horitzó del projecte que imagina al capdavant de la institució es pot resumir en tres axiomes: "l'evolució, les aliances i l'impacte social". L'economista ha defensat la innovació com a motor de canvi de la institució i en aquest sentit ha assenyalat que cal "evolucionar allò que fem bé i revolucionar allò que podem fer millor". D'altra banda, ha trencat una llança a favor de les aliances i ha reivindicat que "fer en companyia d’altres és fer-ho millor" i finalment ha constatat que "l’impacte social és innegociable".
Àngels Fitó reivindica "el projecte, l'equip i el lideratge"
Durant la seva intervenció, Fitó ha comparat la UOC amb una òpera, "entesa com l’espectacle d’art total, on se sumen totes les competències, totes les destreses i tots els sabers", però que "necessita de qui la imagini i la faci possible", i ha destacat la tasca del seu predecessor com a la persona que ha encarnat aquest paper. "Lluny de pretendre igualar les virtuts de cadascú, el rector Planell ha aconseguit unir les diferents potencialitats entorn un objectiu comú", ha destacat Fitó. "Amb empatia, rigor i sensibilitat, i sabent escoltar", ha assenyalat, el rector "ha sabut donar la confiança a cada professional perquè ens suméssim a l’harmonia i la sincronia del projecte compartit".
La nova rectora ha tret pit d'"el projecte, l’equip i el lideratge" per dirigir la universitat. En relació amb el projecte, "engrescador i oportú", ha diagnosticat que es tracta "d’allò tan simple i alhora tan difícil de retornar als orígens per adaptar-nos a les noves realitats: fer de la tecnologia, virtut; fer de la recerca, evidència; i fer de les aliances, sistema". També ha tingut paraules per al seu equip "il·lusionat i compromès", que vol ser referent fent les coses ben fetes, i ha destacat que "el nostre compromís és amb el coneixement". "Coneixement entès en un sentit ampli, capaç d’amarar els quatre punts cardinals que l’Associació Europea d’Universitats ha identificat com a elements claus per l’horitzó 2030: docència, recerca, innovació i cultura", ha conclòs la rectora.
Josep Planell recorda el seu pas com a rector
Per la seva banda, Josep Planell, ha volgut repassar diversos dels aprenentatges acumulats al llarg de la seva dècada al capdavant de la universitat. En aquest sentit, ha destacat el caràcter pioner de la UOC, que l'han situat com una institució cabdal en el mapa d'universitats catalanes i espanyoles i la seva vocació internacional, amb la qual ha pogut fer intercanvis en l'àmbit internacional. Per últim, el rector sortint ha destacat, en un pla personal, que "la feina pren sentit als actes de graduació, on t'adones de l’impacte real de la UOC", i ha recordat dos moments emotius, "com quan l’Hisham, refugiat de guerra i graduat nostre, prengué la paraula per dir que ‘no hi ha vergonya en ser pobre’; o quan la Maria Lluïsa aconseguia a 67 anys graduar-se d’ADE, després que un context patriarcal l’obligués a ajornar el seu somni".
El conseller Joaquim Nadal ha reivindicat la UOC com "una peça singular" en el conjunt del sistema universitari de Catalunya. "La UOC és una universitat frontissa, perquè permet que les estructures edificadores funcionin d’una manera adequada". El conseller, que ha tingut paraules d’agraïment per al rector Planell per la seva trajectòria i d’alè per a la rectora Fitó de cara al futur, ha assenyalat com el repte principal és no perdre de vista com, d’un any per altre, hi ha un permanent aggiornamento del coneixement que fa possible que la universitat sigui competitiva al primer nivell.