L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha demanat en una intervenció al Parlament, que els catalanoparlants evitin la pràctica de parlar en castellà a qualsevol que vegin amb un aspecte de nouvingut, seguint la campanya de "No em canviïs de llengua", que intenta evitar aquesta actitud no integradora. Però això ha fet embogir la premsa espanyola. Alguns han volgut interpretar que es referia als catalans d'origen andalús i ha partir d'aquí s'han esquinçat les vestidures preguntant-se com es poden distingir visualment.
La realitat, però, és que la campanya "No em canviïs de llengua" està protagonitzada per la nova emigració, i ha estat profusa a la xarxa.
Aquesta ha estat la intervenció completa de l'alcaldessa de Vic al ple del Parlament, on ha reivindicat aquesta campanya: "A Catalunya, històricament, terra d'immigració i d'acollida, la llengua catalana ha incorporat sempre nous parlants. Atenent els fluxos migratoris provinents d'arreu del món que tenim a Catalunya, la llengua catalana és un important valor d'integració i cal garantir-ne l'accés a l'aprenentatge, el seu us com a element de cohesió social i com a generador d'oportunitats. Ara bé. Què ens passa? Doncs que un dels costums i un gran defecte de molts catalanoparlants és el de canviar la llengua, és a dir, passar-se directament al castellà quan l'interlocutor que tenen al davant els sembla que és estranger o que simplement no parla català. Hi ha una confusió existent entre els catalanoparlants, que perjudica greument la nostra llengua: Pensen que adreçar-se a algú en castellà és un acte de respecte, i no és així. Sovint quan canviem d'idioma evitem que els que el volen aprendre no puguin fer-ho. El català és una llengua d'acollida, que agermana, que ofereix oportunitats al país on vius. Ara bé, si aquesta no aconsegueix seduir nous parlants i fer-la habitual entre ells, cada vegada serà més difícil que el català creixi. Hem de conscienciar els catalans autòctons que els qui hagin nascuts a fora volen i han d'aprendre el català. I posar fi al costum molt present en determinades zones del país de parlar sempre en castellà amb qualsevol persona que pel seu aspecte físic o pel seu nom no sembli catalana. El setembre passat es presentava la iniciativa "No em canvïis de llengua". Una campanya impulsada precisament per persones nouvingudes que defensen la llengua que ens uneix, que ens iguala, que ens agermana: la llengua catalana. A més de demanar condicions favorables per facilitar l'accés al català, la iniciativa vol conscienciar els catalanoparlants perquè no canvïin la llengua quan creuen, per l'accent o pels trets físics, que el seu interlocutor no és nascut a Catalunya".
Aquestes han estat algunes de les reaccions apocalíptiques que ha provocat en les televisions i premsa espanyola la reflexió de l'alcaldessa de Vic. El director del programa Al rojo vivo de La Sexta, Antonio Ferreras, ha desqualificat amb paraules gruixudes l'alcaldessa de Vic, tot assegurant que havia parlat fins i tot d'un "aspecte català".
Diversos mitjans espanyols s'han esquinçat les vestidures en el mateix sentit.
Altres s'han empipat perquè no ha demanat als catalanoparlants que parlin als nouvinguts en espanyol sinó en català.
Disculpes de l'alcaldessa de Vic
La polèmica ha estat tan gran que l'alcaldessa de Vic ha lamentat que la seva intervenció s'hagués malinterpretat i ha demanat disculpes si algú s'ha molestat. "M'avala la meva trajectòria política. Com a alcaldessa de Vic sempre he treballat i treballaré per la integració i la cohesió social", ha afegit.
La polèmica també ha provocat respostes per la banda catalanista, i l'exdiputat de la CUP Antonio Baños ha sortit en defensa dels plantejaments de la campanya "No em canvïis la llengua" expressats per l'alcaldessa de Vic. Ha estat contundent, i ha titllat de classistes les crítiques.
"Canviar de llengua davant de persones racialitzades prejutjant que la desconeixen, és un privilegi classista propi de l'eurocentrisme blanc. Suposa una microviolència racista quotidiana i és molt propi de pollaviejas", ha indicat.
En termes semblants han opinat els presentadors Toni Soler i Òscar Andreu.
També s'hi ha afegit l'exregidor dels comuns a Badalona José Téllez, per experiència personal. "Doncs a mi el que sembla supremacista és que hi hagi gent que en sentir-me l'accent xarnego o saber que em dic "Jose" em canviï del català al castellà. Però a lo vostre", ha indicat als qui atacaven l'alcaldessa de Vic.
L'analista de dades Joe Brew ha confirmat que a ell també li passa el que ha denunciat Anna Erra. "Sóc i semblo guiri. Molts autòctons (gent nascuda a Catalunya) canvien al castellà en veure el meu aspecte físic. Això ens passa a molts estrangers. Dificulta l’aprenentatge del català i la integració social, evidentment. Reconéixer això no és racista", ha insistit.
Aquests són alguns vídeos de nouvinguts que demanen als catalanoparlants no canviar de llengua, per poder aprendre-la, en la campanya "No em canviïs de llengua".