La CUP clama sempre que la clau del procés constituent està en el fet que tot està obert i que tot es pot debatre. I en les darreres setmanes, el manifest del grup Koiné sobre el català com a única llengua oficial d’una República catalana, ha posat sobre la taula de nou el debat lingüístic.
En la República catalana, el català ha de ser l’única llengua oficial?
Segurament no. Aquest serà un dels debats més interessants que podrem tenir en el procés constituent. D'entrada dic que segurament no perquè l’occità ho haurà de ser segur, ja que hem de parlar de República catalana i de l’Aran. Hem d’atendre la situació de llengua minoritzada que té el català i que té l’occità a l’Aran, però hem d’atendre també tota una diversitat de realitat lingüística que existeix al país. Vetllar perquè el debat no es torni ni racista ni purista, sinó que es trobi l’equilibri en la dignificació de les llengües que han estat minoritzades i el reconeixement d’aquesta diversitat. Entenc que el castellà és llengua materna de molta gent, és llengua d’ús en molts espais i que haurem de trobar l’estatus que l'hi donem.
Llavors no comparteix les tesis del manifest Koiné...
Està fet amb una mirada molt acadèmica i li trobo a faltar una certa perspectiva de classe. Han d’anar molt alerta a fer determinades manifestacions o a atribuir determinades responsabilitats a la gent en funció de la seva llengua materna. Potser té algunes expressions desafortunades, però vaja, no crec que s’hagi de sobredimensionar el manifest. Hem sentit i hem viscut com és que s’humiliï la teva llengua, però també haurem de ser curosos de no fer sentir ningú malament en funció de quina sigui la seva llengua. Que no fem passar a ningú el que hem passat nosaltres.
Hem ser curosos de no fer passar a ningú el que hem passat nosaltres amb la llengua
Defensen també construir la República des d’una perspectiva de gènere. Com s’articula això?
Només analitzant el paper que tenim les dones en tot el sistema productiu i reproductiu s’entén el funcionament del capitalisme. Per tant, tota l’alternativa al capitalisme s’explica també des de la concepció antipatriarcal. A partir del procés constituent, seria la manera de dotar de mecanismes, no només de participació de les dones, sinó que la qüestió de gènere pugui ser transversal en tots els seus continguts. També tot el que té a veure amb el sistema patriarcal, hauríem de començar a treballar-ho des d’edats molt primerenques i segurament hauríem de fer un gran pacte social.
La CUP hauria de tenir candidat o candidata a la presidència de la Generalitat?
No n'hem tingut mai. La CUP el que ha de millorar són els seus mecanismes interns a l’hora, per exemple, de conformar òrgans més paritaris. Ara tenim un grup parlamentari amb moltes dones, però vam començar sent 3 a 7. La nova política ha vingut a masculinitzar les cambres perquè, com que treus pocs diputats per circumscripció, i és molt habitual que els números u, dos o tres siguin homes, doncs acabes col·locant molts més homes. Hauríem de contribuir també a generar un debat que anés a corregir totes aquestes disfuncions.