L'exdiputada de la CUP i secretària general del sindicat suís UNIA al cantó de Ginebra, Anna Gabriel, ha defensat que "ni la taula de diàleg amb l'Estat portarà a exercir el dret a l'autodeterminació ni l'aprovació de la DUI en un parlament portarà a la independència". En un entrevista a la Directa, Gabriel lamenta que s'utilitzin les opcions com una "arma llancívola" contra els que no li donen suport i ha apostat per fer una anàlisi de la realitat que és "complexa". "Convé presentar la gent que aposta per la taula de diàleg com si fossin els traïdors absoluts de la terra? Convé identificar la gent que vol fer alguna cosa per respondre aquesta situació que ens fa patir tant com si fossin uns hiperventilats que no pensen?", ha preguntat.
Gabriel ha admès que posar sobre la taula un nou referèndum, com fa la CUP, tampoc no és la "solució última". "Qualsevol d’aquestes opcions s’ha de contemplar, però no com a arma llancívola contra el que no li dona suport, sinó que s’han de contemplar totes les opcions per poder apuntalar aquesta anàlisi complexa", ha argumentat. En aquest sentit, l'exdiputada de la CUP ha recomanat "ampliar el debat" en lloc de fer-lo petit, i escoltar les propostes amb voluntat de debatre-les i "no llençar-les els uns contra els altres".
Gabriel demana no fer "espectacle"
Així doncs, Gabriel ha reclamat "menys personalismes i més col·lectiu, menys estratègies partidistes i més anàlisi de la realitat que és complexa, menys etiqueta a penjar a uns i altres i que potser et resol la teva tranquil·litat mentre estàs al sofà fent un tuit a la xarxa i més reivindicar del que és capaç aquest país". I és que, segons ha descrit, s'està oferint un "espectacle" i ha recordat que les condicions de vida d'una part molt important de la població són "dures i precàries". "Fa vergonya que estiguem mantenint determinats debats en el context actual", ha afegit.
Per a Gabriel, no té cap sentit que el debat se situï en la dicotomia: "o defenses el diàleg amb el govern de l'Estat i, per tant, ets un traïdor, o defenses la DUI i ets un hiperventilat". L'exdiputada ha defensat que la mateixa aposta es pot llegir "de maneres diferents", algunes que poden ser "molt insultants" i d'altres relativament respectuoses. Segons ha dit, s'està produint una "espècie de polarització" que no està a l'altura de l'anàlisi "complexa" que requereix el fenomen.
El retorn per anar al Suprem
Pel que fa a la decisió de presentar-se davant el Tribunal Suprem després de gairebé 5 anys d'exili a Ginebra, Gabriel ha explicat que ha canviat el context polític, les circumstàncies personals i hi ha hagut una pandèmia entremig. Una combinació de factors que li han fet prendre la decisió. "Algú pot pensar que les condicions d’aleshores encara hi són, i en part sí, però hi ha altres elements de context que han canviat de forma substancial", ha afegit.
Gabriel es va presentar voluntàriament i sense avisar el passat 19 de juliol davant del Suprem i el jutge Llarena la va deixar en llibertat retirant-li l'ordre de detenció, amb permís per moure’s per tot l’Estat, a l’espera de resoldre el procediment judicial. Per haver promogut la DUI el 2017 està processada per desobediència, delicte que no comporta presó, sinó inhabilitació per càrrec públic i multa. En qualsevol cas, com que ja no és diputada del Parlament de Catalunya, el seu cas no és competència del Suprem perquè no és aforada i, si Llarena no arxiva la causa, la seva defensa confia que viatgi cap als tribunals ordinaris, que hauria de ser un jutge d’instrucció de Barcelona.