La consellera d'Educació, Anna Simó, ha celebrat aquest dijous la seva primera trobada amb la ministra d'Educació, Pilar Alegría, des que aquesta va deixar d'estar en funcions. La trobada, que ha tingut lloc a les portes d'acabar l'any, ha volgut enfocar-se amb una visió de futur que la consellera ha definit com un "pla de treball de legislatura". "Hem fet un repàs de les qüestions més urgents", ha explicat Simó, en una compareixença als mitjans després de la reunió. Hi ha hagut temps per abordar diverses qüestions, però n'ha volgut ressaltar una: la necessitat que l'Estat actuï amb "corresponsabilitat financera" en aspectes de "vital importància". En definitiva, que el govern espanyol ajudi Catalunya amb recursos.

Així ho ha deixat palès Simó quan ha argumentat que les lleis orgàniques de l'Estat erren si es fan "sense memòria econòmica". És per això que la consellera ha detallat a la seva homòloga espanyola quines són les qüestions "que no tenen suport econòmic". En aquest sentit, una de les principals batalles es lliuren en el camp de la Formació Professional. Simó ha defensat que Catalunya vol apostar per aquesta línia educativa, però que fa falta "ajuda" de l'Estat per poder adequar espais i generar-ne de nous i així ampliar l'oferta.  "Això no és possible si no hi ha recursos del Ministeri", ha defensat. "La resposta ja veurem quina és". També s'ha referit a l'acollida de població estrangera, la qual cosa s'ha traduït en un increment darrerament en un increment d'alumnat. "Estem acollint pràcticament en solitari, i educativament això està produint-se sense recursos extraordinaris", ha lamentat.

La desfeta PISA i l'ús dels mòbils

També hi ha hagut temps, durant aquesta trobada, per parlar sobre la desfeta que va experimentar Catalunya en el darrer informe PISA, que va evidenciar el retrocés educatiu al país. Simó ha traslladat a Alegría el que ja va explicar davant el Parlament: que la solució implica oferir "suport" a l'alumnat més vulnerable. En aquest sentit, ha ressaltat la necessitat que l'Estat mantingui el seu compromís a finançar programes contra la segregació escolar i la pobresa infantil, a més de fer "plans de suport" per als alumnes de secundària.

Finalment, pel que fa als mòbils a l'escola, Simó ha traslladat que el Govern està analitzant la possibilitat de restringir el seu ús, després de la valoració feta pública pel Consell Escolar de Catalunya. Això sí, ha recordat que l'Estat "no té competències per fer-ho". Precisament aquest dijous, la ministra d'Educació ha convocat per al pròxim mes de gener una reunió amb les comunitats autònomes per regular l'ús dels telèfons mòbils als centres educatius. Segons la ministra, cal abordar aquesta qüestió amb una proposta "coordinada". "L'educació no pot ser la resposta a tot, però sí que ha de ser part de la solució", ha indicat.