La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat a l'Audiència Nacional arxivar de manera definitiva la investigació sobre les presumptes donacions fetes per empresaris a la caixa B del PP per aconseguir determinats contractes públics durant l'època de José María Aznar. Aquesta petició arriba després que Hisenda emetés un darrer informe on no es detecten irregularitats en els processos d'adjudicació. Segons informa Europa Press, la demanda l'ha fet el fiscal del cas, Antonio Romeral, just després de rebre l'informe d'Hisenda. 

El document que ha decantat Anticorrupció a favor de demanar que s'arxivi la causa analitza al llarg de 94 pàgines la tramitació dels expedients per adjudicar diversos contractes públics des dels ministeris de Defensa, Foment i Medi Ambient, l'Entitat Pública del Sòl (SEPES) o AENA, entre d'altres, sense identificar irregularitats contràries a la normativa de l'època.

Aquest darrer informe contrasta amb documents anteriors que han alertat de "desviacions molt notables". Per exemple, en un contracte adjudicat el 2003 pel Ministeri de Medi Ambient a la Constructora Hispànica SA, empresa investigada a la trama Gürtel. En concret, assenyalava que el contracte per a la recuperació i restauració ambiental dels Aiguamolls del Joyel, a la reserva natural dels Aiguamolls de Santoña i Noja (Cantàbria), que es remunta al 25 de març de 2003, es va tancar en un import d'1.492.152 euros. En un informe anterior, es va observar un sobrecost de 28.633,39 euros, l'1,74% del contracte. Ara, però, Hisenda no considera que hi hagués irregularitats en relació amb la normativa de l'època. 

Una investigació reoberta l'any 2017

La investigació de la caixa B del PP es va reobrir el 2017, després que el 2015, el jutjat hagués elevat a la Sala Penal la part relativa a la reforma de la seu dels populars al carrer de Gènova, fets pels quals finalment el 2021, l'extresorer Luis Bárcenas va ser condemnat a dos anys de presó pel pagament en B de part d'aquestes obres, i el partit com a responsable civil subsidiari, segons recorda Efe. 

Justament, la investigació que ara el fiscal demana arxivar va sortir arran de la Gürtel, quan en el judici, un dels implicats va assegurar que la xarxa va cobrar comissions per obres, i que d'aquests diners donava el 2 o el 3% a l'extresorer per aconseguir obres en ministeris com Foment o Medi Ambient, cosa que Bárcenas va negar rotundament. Finalment, el darrer informe d'Hisenda dona la raó a Bárcenas i empeny la fiscalia a deixar aquesta línia d'investigació. Cal que l'Audiència provi la petició d'Anticorrupció.