La Fiscalia Anticorrupció sol·licita penes de fins a 22 anys de presó pel finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). El fiscal del cas 3%, José Grinda, demana les penes més elevades per a l'extresorer de la formació, Andreu Viloca, per a qui sol·licita 21 anys i 4 mesos de presó per un delicte d'organització criminal, delicte continuat de frau a l'administració pública, delicte continuat de tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Per a l'exconseller de Justícia i exgerent de CDC Germà Gordó, demana 18 anys i deu mesos. També demana una multa de tres milions d'euros a CDC, o en el seu cas al seu substitut, el PDeCAT, per blanqueig de capitals. El fiscal xifra en 1,8 milions d'euros els diners que CDC hauria obtingut de "pagaments il·legals" a les seves fundacions.
En el cas de Francesc Sánchez, secretari econòmic de CDC, el ministeri públic demana un any de presó, una rebaixa substancial de la petició de la pena per la seva "col·laboració" en la investigació; com també per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, ja condemnat en el cas del Palau de la Música. En la sentència del Palau, es va condemnar CDC a tornar 6 milions d'euros a la institució, responsabilitat civil no abonada per la liquidació del partit. Hi ha un total de 30 persones acusades.
Les empreses implicades
En l’escrit d’acusació, de 210 planes, el fiscal José Grinda afirma que en el període 2008 a 2015, alts càrrecs de Convergència, “en connivència amb càrrecs públics i funcionaris" de diferents institucions públiques de Catalunya i amb diferents empresaris acusats, van posar en marxa “una estructura per finançar el partit il·legalment i de forma encoberta”. I sosté: “Es tractava d’una actuació sistemàtica de, per un costat, recepció de diners de part d’empresaris, i per l’altre, de transformació d’aquests diners en ingressos per a CDC, sense la màcula del seu origen il·lícit. Era un sistema superposat i complementari a l’anomenat cas Palau”.
A més dels 30 acusats, hi ha 14 empreses acusades com a responsables jurídiques. Són Teyco, Urbaser, Fundación ACS, Grup Soler Constructora, Constructora Pirenaica, TEC-Cuatro, Oproler Obras y Proyectos, Ayesa Enginyeria i Serveis, Impulsa Ortiz, Certis Obres i Serveis, Pasquina, Romero Gamero, Benito Arnó e Hijos i Construcciones Deco.
Estructura jerarquitzada, liderada per Gordó
El fiscal Grinda sosté que, dels acusats adscrits a Convergència Democràtica de Catalunya, Germà Gordó era qui portava “el control i seguiment de les licitacions de les obres i serveis oferts per diferents administracions de l’àmbit català” en ajuntaments, diputacions i municipis, o en organismes dependents de la Generalitat. Hi afegeix que es va instaurar un sistema d’adjudicació “de caucho”, que permetia "un grau formal de discrecionalitat, que en realitat, encobria l’arbitrarietat", i qualifica de "paradigmàtic" el cas de les societats de la Generalitat GISA o Infraestructures.cat.
Per això, demana una de les penes més elevades per a Gordó: 7 anys de presó per organització criminal; 2 anys i 6 mesos de presó per frau en administració pública; 3 anys de presó per corrupció entre particulars; 1 any i 10 mesos de presó per tràfic d’influències, i 4 anys i 6 mesos per blanqueig de capitals, a més de dues multes que sumen 4,6 milions d’euros.
Els altres acusats de CDC són Andreu Viloca Serrano, tresorer de CDC i de CatDem, a qui se li demana la pena més alta, de 21 anys de presó; Francesc Xavier Sánchez Vera, responsable econòmic de CDC; Daniel Osácar Escrig, exresponsable de finances de CDC i extesorer de les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona; Carles del Pozo Cerdá, gerent i coordinador de l'àrea econòmica de CDC, i Anna Dolors Benítez Bueno, cap econòmica i financera de CDC.
Pel que fa als empresaris acusats, als quals la Fiscalia ha esborrat el seu nom en l'escrit d'acusació facilitat a la premsa, són Francesc Xavier Tauler Ferré (a qui demana 8 anys de presó, la pena més alta dels empresaris), José Miarnau Montserrat, Josep Manuel Bassols i Puig, Sergio Lerma Verde, José María Zaragoza de Pedro, Pedro Javier del Llano Vivancos, Ramón Anglada Cotcho, Joan Albert Arqués Fontdevila, Félix Pasquina Olivé, Juan Luis Romero Gamero, Ramón Blazquez Martínez, Joan Maria Pujals Vallvé, Jordi Sumarroca Claverol, Antoni García-Bragado, Jordo Soler Paredes, Jordi Durán Vall-Llosera i Emiliano Carpintero López.
Les administracions públiques participants
Pel que fa a les administracions públiques participants, cita l’Autoritat Portuària de Barcelona amb els acusats Sixte Cambra, expresident de l’Autoritat, i Antoni Vives, exvicepresident de l'Autoritat i tinent d’alcalde de Barcelona (a qui demana 6 anys de presó); l’empresa de l’Ajuntament de Barcelona Infraestructures Municipals (BIMSA), amb els "acusats relacionats amb CDC”, Vives, Ángel Sánchez Rubio i Constantí Serrallonga Tintore; Infraestructures.cat, amb els responsables Joan Lluís Quer i Josep Antoni Rosell Polo; i les empreses públiques REGESA, GISA, IFERCAT i REGSA, abans de la seva unió a Infraestructures.cat.
El fiscal sosté que "els acusats es van posar d’acord per defraudar les entitats públiques catalanes, dissenyant i implementant una operació triangular": directius de CDC, autoritats de CDC, diferents administracions i empresaris. Assegura que el total de licitacions compromeses sumen 218.759.664 euros; l’import de les adjudicacions definitives, 168.706.262 euros; els projectes modificats, 1.777.626 euros; i les pròrrogues, 4.539.755 euros.
Les 31 adjudicacions sota sospita
En l’escrit d’acusació, el fiscal detalla fins a 31 adjudicacions d’obres que estarien manipulades per tal d’adjudicar-les a les empreses acusades, que dies abans a l'adjudicació feien donacions a les fundacions del partit, CatDem i Fòrum Barcelona. Per exemple, cita les obres d’ampliació de l’hospital Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, el 2011; la construcció del dic est i l’ampliació de l'accés sud del port de Barcelona; la prolongació dels FGC a Sabadell, el 2014; la concessió del servei de neteja de l’Ajuntament d’Olot, així com reformes en distintes escoles i CAPs del país.
El fiscal acusa els dirigents de CDC de blanqueig de capitals, ja que assegura que CDC “va implementar i va mantenir un procediment” amb el qual les quantitats percebudes per CatDem i Fòrum Barcelona, en concepte de donacions, li eren traslladades, i "es beneficiava i gaudia d’elles", a més de sostenir que "hi havia una caixa única". En concret, afirma que del total de donacions, CDC es va beneficiar d'1.857.000 euros de pagaments "il·lícits" a les seves fundacions.
Els processats hauran de presentar ara els seus escrits de defensa, i la data de judici trigarà perquè l’Audiència Nacional, amb els judicis per la corrupció del PP, té les sales i tribunals desbordats. Abans, a més, s’haurà de jutjar el cas de la família Pujol Ferrusola.