La Fiscalia Anticorrupció ha demanat la imputació de dos alts càrrecs del Ministeri de Transports pel cas Koldo, en el qual s'investiga l'adjudicació d'una sèrie de contractes de mascaretes en plena pandèmia de la Covid-19. En un escrit datat el 29 de maig, el fiscal Luis Pastor sol·licita al jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno que citi en qualitat d'investigats el sotssecretari de Transports, Jesús Manuel Gómez; l'alt càrrec d'ADIF Michaux Miranda; i l'exsecretari general de Ports de l'Estat Álvaro Sánchez Manzanares, segons informa EFE.

La Fiscalia Europea entra en escena

L'escrit del fiscal està datat un dia abans que la Fiscalia Europea contra el Frau (EPPO) decidís assumir la recerca del cas. Fins ara, l'Audiència Nacional havia estat l'encarregada d'investigar aquesta presumpta trama de corrupció que se centra en l'adjudicació de contractes públics a una única empresa per a la compra de material sanitari durant la pandèmia, i que ha estat batejat amb el nom de Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos. Després de comprovar que un d'aquests contractes estava cofinançat amb fons europeus, la Fiscalia Europea ha acordat assumir tota la causa i "així investigar conjuntament la totalitat dels contractes adjudicats per les diferents administracions públiques a la mateixa empresa en un breu període de temps".

L'EPPO ha recordat que al març, l'oficina de la Fiscalia Europea a Madrid va començar les indagacions "sobre un possible frau que afecta els contractes públics adjudicats per les autoritats sanitàries de les Illes Balears i les Canàries a una empresa única per a la compra d'equips mèdics". Atès que un jutjat d'instrucció d'Espanya estava investigant la mateixa empresa per contractes adjudicats per altres autoritats sanitàries i que un d'aquests contractes estava cofinançat per la UE, la Fiscalia Europea va sol·licitar en aquell moment informació addicional per determinar si el cas entrava dins la seva competència, ha assenyalat. "Després de rebre aquesta informació i examinar-la detalladament, la Fiscalia Europea ha pres la decisió de fer-se càrrec d'aquesta investigació judicial", ha apuntat. A més, ha subratllat que aquesta actuació es produeix "arran de l'altíssim interès públic suscitat per aquesta investigació".

Però aquest és un moviment al qual s'oposa Anticorrupció. A l'òrgan, segons les fonts consultades per EFE, consideren que l'organisme europeu no seria competent per a fer-se càrrec de la instrucció d'aquesta causa, en considerar que en els contractes investigats pel jutge i que es van adjudicar a l'empresa Soluciones de Gestión no s'aprecia una malversació que afecti fons europeus.