El Jutjat d'Instrucció Número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, duu a terme una investigació secreta relacionada amb el despatx Equip Econòmic (EE), una consultoria fundada el 2006 per l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, de la qual anys després es va desvincular. Aquesta causa guarda relació amb l'arxivada el 2019 pel Jutjat d'Instrucció Número 22 de Madrid, que es dirigia contra aquesta mateixa consultoria per presumptes delictes de prevaricació, malversació, tràfic d'influències i falsificació de document mercantil. Ara, Rus Vela investiga si els membres del despatx EE van utilitzar en benefici dels seus clients les seves "influències" entre "alts càrrecs i funcionaris del Ministeri d'Hisenda". La resolució ressalta, a més, que els membres de la societat, que primer es va denominar Montoro Asociados, després va passar a dir-se Equipo Económico (EE) i que des de 2016 funciona amb el nom de Global Afteli (GA), van crear una xarxa de contactes a Hisenda gràcies al fet que alguns d'ells havien exercit "càrrecs al més alt nivell del govern espanyol, Administració Central i a les Autonomies", tal com explica El Periódico.
Sobre el cas arxivat, que va arrencar el 2017 arran d'una querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció en relació amb una adjudicació que li hauria donat el Consell Superior de la Cambra de Comerç, el que va ser ministre del govern de Mariano Rajoy va explicar que quan va deixar la consultoria encara no s'havia contractat amb cap administració. Cristóbal Montoro va ser ministre d'Hisenda en dues ocasions: de 2000 a 2004, quan José María Aznar era president, i de 2011 a 2018, quan Mariano Rajoy era president del govern espanyol.
Les fonts consultades indiquen que la causa investigada ara pel jutjat català és la mateixa sobre la qual la Fiscalia Anticorrupció va celebrar una junta el passat 26 de setembre per avalar el criteri del seu cap, Alejandro Luzón, el qual s'oposava a celebrar una sèrie d'indagacions que la fiscal del cas, Carmen García Cerdá, volia dur a terme.
Xoc a anticorrupció
La fiscal va invocar l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal (EOMF), segons el qual, quan un fiscal "rebés una ordre o instrucció que consideri contrària a les lleis o que, per qualsevol altre motiu, estimi improcedent", ho traslladarà al seu superior i, en cas de persistir la discrepància, aquest podrà convocar junta. Fonts fiscals van explicar aleshores que es tracta d'un mecanisme excepcional, per tal com resulta inusual que els fiscals recorrin al mateix. En el cas de García Cerdá, no és la primera vegada que difereix de Luzón.
A Púnica han estat sonades les diferències entre el cap d'Anticorrupció i les fiscals de la causa, tant García Cerdá com Teresa Gálvez. De fet, aquestes van optar per no firmar l'informe de la peça número 9 (sobre la presumpta caixa b del PP de Madrid), en el qual es proposava deslliurar els expresidents regionals Esperanza Aguirre i Ignacio González, com finalment va fer el jutge d'instrucció. Només es va lliurar amb la firma del fiscal Alejandro Cabaleiro.