L’Ajuntament de Mataró té nous fronts administratius i penals oberts pel cas d’una interina, arquitecta de professió, que va denunciar irregularitats en la contractació de personal al consistori i va ser destituïda del seu càrrec fa just un any, malgrat disposar del reconeixement de persona alertadora de corrupció per part de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), que la va protegir des del 15 maig del 2023. Antifrau ha requerit ara al consistori que reincorpori "immediatament" aquesta treballadora a la seva plantilla, segons han confirmat fonts d’Antifrau a ElNacional.cat aquest dijous. Per ara, l'equip de l’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, no ha respost de manera oficial a l’organisme. Paral·lelament, arran de les irregularitats en la contractació denunciades per la treballadora, la Fiscalia de Mataró ha confirmat que ha denunciat deu càrrecs i funcionaris de l’Ajuntament al jutjat pels delictes de prevaricació i falsedat documental.
Antifrau va concloure, l'1 de desembre passat, que l’Ajuntament de Mataró, per mitjà de diferents actes administratius, ha causat fins a vuit paquets de represàlies a la interina, a més d’altres accions contràries a la norma, i li requeria que corregís actuacions no ajustades a dret. El plenari del consistori del Maresme va acordar de crear una comissió per analitzar aquests requeriments. Ara, a més, ha instat el consistori a restablir el lloc de treball a la interina. I és que Antifrau va requerir, l'estiu passat, de manera específica a l’Ajuntament que aturés la resolució del concurs laboral —on participava l'alertadora— fins que no s’acabés de valorar el conjunt de la situació. Tanmateix, l’Ajuntament no en va fer cas i la va fer cessar igualment, malgrat que alguna de les irregularitats denunciades és que no es van puntuar correctament la seva experiència, cosa que l'hauria fet guanyar la plaça a concurs.
Expedient sancionador, pendent
L’arquitecta, que vol mantenir el seu anonimat, és crítica amb aquest procediment perquè sosté que Antifrau hauria d’haver iniciat el procediment sancionador al consistori -que va anunciar que faria- fa mesos. Fonts d’Antifrau han confirmat a aquest diari que encara no han iniciat un procediment sancionador al consistori mataroní perquè, un any després d'obrir aquest cas, encara recopilen informació, i es fan actuacions prèvies, ja que al·leguen que quan s'inicia el sancionador només hi ha sis mesos per actuar-hi.
La llei 2/2023, de protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, preveu la sanció tant de persones físiques com de jurídiques, és a dir, tant a un funcionari responsable d’una resolució com al consistori o a una empresa privada. Les infraccions establertes a la llei poden arribar fins als 300.000 euros per a infraccions molt greus, com Antifrau ha qualificat les accions contra la interina de Mataró. Antifrau, que el març passat va complir el primer any com a Autoritat Independent de Protecció de l’Informant a Catalunya, ha rebut la petició de protecció de 28 persones, de les quals ha realitzat 23 expedients de protecció. L’arquitecta de Mataró n’és una.
Precisament, en el seu requeriment al consistori de Mataró, Antifrau informa que "poden incórrer en responsabilitat tant la corporació local com les concretes persones físiques a què siguin imputables les conductes infractores, i que la persistència temporal del dany o perjudici causat i la continuïtat en la conducta infractora s’hauran de tenir en compte als efectes de la graduació d’eventuals sancions".
Primera sentència condemnatòria
Paral·lelament, l’abril passat la sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar l’Ajuntament de Mataró a indemnitzar aquesta treballadora amb 49.108 euros per danys morals per no haver complert la norma de prevenció de riscos laborals, amb importants danys generats, i concloent que "es va vulnerar el seu dret fonamental a la integritat moral (art. 15 CE)."
El tribunal revoca així la sentència del jutjat social 1 de Mataró, que havia negat qualsevol irregularitat, i destaca que "el consistori no va tenir en compte les alertes d’aquesta arquitecta, contractada com a interina el 2015 i que el 2019 va denunciar que patia assetjament laboral". Hi afegeix que "el consistori tampoc va fer cas als requeriments d'Inspecció de Treball i que va reiterar-se en conductes identificades com a conducta hostil per part de l’Agència de Salut Pública, el que va provocar que registrés diferents incapacitats temporals entre els anys 2019 i 2022".
L’alt tribunal català també afirma que, malgrat que estigui fora del temps analitzat, “cal incorporar al relat judicial” que el maig del 2023 l’Oficina d’Antifrau de Catalunya (OAC) va declarar la treballadora com a informadora de corrupció al consistori, per suposades irregularitats en la contractació, i que el seu trasllat de lloc de feina és interpretat com una “represàlia” perquè confirma el comportament irregular de responsables municipals.