“Em mostro conforme amb la pena.” Amb aquestes paraules el policia Ivan Racaj Fernández, adscrit a la Brigada d’Informació de la Policia Judicial de Barcelona, ha acceptat avui una condemna d’un any de presó per haver agredit el fotoperiodista Jordi Borràs, quan caminava per un carrer de la ciutat, en direcció a l’Ateneu de Barcelona per cobrir un acte de Crida Nacional per la República, l’estiu del 2018. Inicialment, el fiscal de Delictes d’Odi, Miguel Ángel Aguilar; l’advocada de Borràs, la penalista Carla Vall, i l’advocat Joan Rafael Rabasco de l’Ajuntament de Barcelona, com a acusació popular, li demanaven dos anys de presó pel delicte de lesions amb l’agreujant de discriminació per motius ideològics. En la vista de conformitat, el policia ha acceptat de retirar l’acusació que mantenia contra Borràs, en assegurar que primer el va increpar ell. A més de la pena de presó, durant quatre anys no es pot comunicar ni apropar a més de 500 metres al fotoperiodista i també haurà de realitzar dos cursos contra les actituds violentes i de respecte als drets humans. La rebaixa de la condemna, acordada per tots, ha estat perquè l’agent ja ha dipositat els 7.000 euros de responsabilitat civil per a Borràs, i a més haurà d’abonar 4.500 euros de costes.
“Estic molt content perquè s’ha demostrat que em va pegar per ser independentista i antifeixista”, ha declarat Borràs, en sortir del judici. Abans, a la mateixa sala s’ha abraçat a la seva advocada. La magistrada del Penal 16, Sónia Gutierrez Núñez, ha suspès l’entrada a la presó tot advertint al policia que si comet un delicte, pot incórrer en trencament de la condemna. Borràs ha explicat que va ser “una agressió inesperada i per motius ideològics” i que ara “faran tot el possible perquè aquest agent no estigui al cos” de la Policía Nacional. La Delegació del Govern a Catalunya va informar que s’havia obert un expedient a l’agent Racaj a l’espera de la resolució de la causa judicial. El fotoperiodista també ha agraït “als 684 mecenes” que el van ajudar per tirar endavant el procés judicial. La seva advocada, Carla Vall ha lamentat que Borràs “hagi hagut d’esperar tres anys i mig per demostrar que no va haver-hi una baralla, sinó que va ser una agressió feixista cap a un fotoperiodista compromès amb els drets humans”. Vall també ha agraït la feina feta per l’advocat de l’Ajuntament i del fiscal especialitzat contra els delictes d’Odi.
L’agressió
L’agressió va passar el 17 de juliol del 2018, quan Borràs va escoltar a la seva esquena els crits de “Viva España” i “Viva Franco” i en girar el policia li va donar diversos cops de puny. Li va trencar el tàbic nasal, i el que va deixar estès a terra. L’agressor va fugir corrents i alguns veïns van perseguir i retenir-lo. Llavors es va identificar com agent de la Policía Nacional, i va mostrar la seva placa. Com no se’ls creien van dir que esperés l’arribada dels Mossos d’Esquadra, però i ell es va escapolir. Quan va agredir Borràs l’agent anava de paisà i era fora de serveis i havia estat dinant amb uns altres agents En el jutjat d’instrucció va excusar la seva acció tot dient que Borràs el va provocar i insultar primer, malgrat que ell no anava uniformat i, per tant, no el coneixia de res. El que es dedueix és que ell sí que va reconèixer Borràs. No duia l’arma reglamentària, això no obstant, sí una navalla que va perdre en la seva fugida. Borràs va pensar que l’agressor era un membre d’algun grup de la ultradreta, als quals fa anys segueix i fotografia i dels quals ha rebut diverses amenaces en actes públics i a les xarxes socials dient el seu nom. Alguns mitjans van indicar que l’agent era militant de Vox.
Cas anterior
Es dona la circumstància, que quatre dies abans de l’agressió al carrer, el jutjat penal 26 de Barcelona va condemnar a un any de presó el dirigent del partit ultra Democracia Nacional Pedro Chaparro, per incitar als assistents a atacar a Jordi Borràs durant un míting feixista el 12 d’octubre de 2015, en la concentració del Dia de la Hispanitat que realitzen cada any a la muntanya de Montjuïc.