L'Audiència de Barcelona ha imposat tres anys de presó a un manifestant per la protesta de Tsunami Democràtic al Camp Nou, un mes després de la primera condemna a un altre manifestant de Tsunami a l'aeroport. Es tracta de Víctor Verdejo, que va ser detingut quan els Mossos d'Esquadra van efectuar càrregues contra els milers de persones concentrades fora de l'estadi. Va ser el 18 de desembre del 2018, el dia que Tsunami Democràtic va convocar la que seria la seva darrera mobilització contra la sentència del procés i va coincidir amb el Barça-Madrid que es jugava al Camp Nou.
Verdejo ha estat condemnat a una pena de tres anys de presó per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat. Si bé s'ha descartat el delicte de desordres públics, se li han atribuït els llançaments que en aquell moment es van produir per part d'alguns manifestants — "malgrat no poder assegurar que impactessin contra cap policia", segons ha denunciat aquest dilluns Alerta Solidària. També se l'ha fet responsable de les lesions de tres Mossos d'Esquadra, amb penes de multa i l'obligació d'indemnitzar-los en quantitats que sumen més de 8.000 euros. L'organització antirepressiva ha criticat que "es produeix la greu circumstància en què el tribunal imposa una pena pel delicte d'atemptat superior a la demanada pel mateix Ministeri fiscal, tot acollint la modificació feta a judici per l'acusació particular, que eleva d'un a tres anys la petició de presó".
Recórrer la sentència al TSJC
És a dir, que la sentència dona per provada l'autoria atribuïda a Verdejo de múltiples llançaments d'ampolles, pedres i llambordes — així com la lesió de tres agents. I ho fa "exclusivament basant-se en les tres declaracions dels agents implicats, sense cap més prova". Així ho ha retret Alerta Solidària, que ha afegit que les declaracions són "completament parcials i interessades, que des de la fase d'instrucció s'hagi anat variant la descripció dels fets i que mai hagin aparegut els objectes que presumptament es van llançar contra la policia". Les aportacions i qüestionaments de l'organització antirepressiva han estat rebutjades.
Alerta Solidària i el grup de suport Verdejo Absolució han anunciat que interposaran un recurs d'apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), reiterant els motius en els quals van fonamentar l'absolució de tots els delictes. "Batallarem per evitar l'entrada a presó del company i seguirem treballant per la seva absolució", han afirmat en un comunicat conjunt. Però la cosa no acaba aquí, ja que la Fiscalia i els Mossos d'Esquadra també podrien recórrer per demanar la condemna per desordres públics.
Criminalitzar la protesta
És així com queda clar que "es criminalitza un cop més la protesta, amb la condemna a un manifestant a qui els Mossos d'Esquadra detenen aleatòriament i contra qui construeixen un atestat a mida per fer-lo responsable d'accions provocades per tercers, variant-se durant el curs del procediment, i fins i tot durant el judici, els fets pels quals se l'acusava i les lesions que deia que havia causat". La cosa va començar amb la petició per part de la Generalitat d'una pena d'un any i mig de presó, multa de 900 euros i indemnitzacions per als tres agents; i amb la petició de la Fiscalia d'una pena de set anys de presó (a més de multa i indemnitzacions).
Es va aconseguir la retirada de la Generalitat del cas, però els Mossos d'Esquadra s'hi van mantenir com a acusació particular i van modificar la seva acusació per tal de demanar un total de quatre anys i mig de presó. "Per si no fos prou, els agents van intentar confondre el tribunal incrementant fora dels tràmits legals del procediment les suposades lesions patides, acció que el mateix tribunal va impedir a dos dels tres policies", ha recordat Alerta Solidària.