Els darrers episodis de discriminació lingüística en centres mèdics de les Illes Balears van obrir una escletxa entre la Conselleria de Salut del territori i la presidenta de la comunitat, Francina Armengol. En un d'aquests afers de catalanofòbia, un pacient va tenir problemes per ser atès en català i, inicialment, Salut va optar per tancar l'expedient obert per aquest cas de catalanofòbia. Un dia després, la presidenta Francina Armengol desautoritzava la conselleria i apostava per tal que l'executiu illenc mantingués obert aquest expedient i que no es tanqués tan aviat el cas.

Doncs bé, després de tots aquests fets, una cabina telefònica de la Rambla de Palma ha aparegut aquest matí amb un cartell d'Armengol vestida amb un uniforme nazi i on es pot llegir el missatge "Metge: menys salvar vides, més parlar català". Un altre dels elements que inclou aquest cartell és el logotip de l'executiu de les Illes Balears. Els altres punts on també estaven aquests cartells són la plaça Espanya i Son Espases.

Alguns usuaris a la xarxa ho han criticat, com expressa un usuari a través de Twitter: "Aquesta és la misèria moral d'alguns metges de la sanitat pública. El nostre dret a parlar la nostra llengua ens converteix en nazis".

El cas de catalanofòbia

La catalanofòbia està present a l'ordre del dia de molts catalans, sobretot d'aquells que viuen en zones com el País Valencià o les Illes Balears. Aquest va ser el cas de Damià V. que va tenir problemes per ser atès en un centre mèdic de Mallorca pel simple fet de parlar català. Segons va recollir el diari digital DBalears, Damià es va fer uns talls el passat 24 d'agost i va haver d'anar al metge del seu poble, Campos, perquè li curessin aquestes ferides de la mà. 

En arribar, va tenir problemes amb una infermera perquè ell li va descriure les seves ferides fent servir el català. El citat digital explicava que la treballadora li va demanar què li havia passat i ell va respondre: "M'he tallat amb un tassó". La infermera li va dir que no l'entenia i ell li va repetir el mateix: "M'he tallat amb un tassó". 

En veure que no s'entenien, la treballadora li va afirmar al ferit: "Doncs necessitarà algú que li faci de traductor". Poc després, la infermera va accedir a netejar les ferides i li va comunicar al pacient que "ara vindrà el doctor, que és estranger com jo però entén alguna cosa en mallorquí, potser així ens podrem entendre". Amb el metge tampoc hi va haver sort, ja que quan Damià li va dir que s'havia tallat amb un "tassó", el doctor li va preguntar si això era un "ganivet". 

Damià V. va rebre la cura, "ben feta", segons indica, i va presentar una sol·licitud d'actuació davant l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics. L'afectat considerava que és "una humiliació que et diguin al teu poble que tu has de menester un traductor quan estàs parlant la teva llengua".

Obertura d'expedient

Després dels últims casos de discriminació lingüística a la sanitat pública balear, el Govern insular va anunciar que començaria a expedientar els sanitaris que es neguin a atendre en català. Així ho va explicar a principis de setembre la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, després d'una reunió entre els socis de l'executiu.

Garrido va assenyalar que la conselleria de Salut investigarà mitjançant expedients informatius totes les reclamacions per discriminació lingüística que es notifiquin i que, de ser necessari, se n'obririen de disciplinaris.

En la mateixa setmana que el Govern balear expressava el seu compromís amb la llengua, la Conselleria de Salut va decidir tancar l'expedient que va obrir a una metgessa per determinar si es va negar a atendre a una pacient pel simple fet de parlar català.

Un dia després que la Conselleria de Salut balear es desentengués d'una denúncia per catalanofòbia a la sanitat pública, el Govern illenc rectificava i mantenia obert l'expedient sobre la discriminació lingüística que va tenir lloc en un centre de salut de Palma.

D'aquesta manera, l'executiu de Francina Armengol obligava el Servei de Salut de les Illes Balears (IBSalut) a seguir investigant un polèmic cas de catalanofòbia que s'havia tancat massa aviat. "El cas no es pot donar per resolt sense tractar el motiu que origina la reclamació, que és el fet que un pacient hagi hagut de renunciar al dret d'expressar-se en català per rebre atenció sanitària", explicava el Govern balear en una nota de premsa.

 

Imatge principal: Francina Armengol, en un acte el passat mes de juliol. Europa Press.