Ajuntaments de diversos municipis catalans han lluït avui dissabte, poques hores abans del 28-A, pancartes en contra de la Junta Electoral Central. Són pobles que durant la campanya han optat per mantenir missatges o simbologia de suport als presos polítics o a favor de la democràcia.

Es tracta d'una acció particular de desobediència contra l'obligació de retirar simbologia sobiranista dels edificis públics que la JEC va imposar durant el període de campanya electoral. Per ara, no se n'ha reivindicat l'autoria.

És el cas de Campdevànol, al Ripollès, on a sota de la pancarta de "Llibertat presos polítics", que ha estat penjada al balcó de l'edifici consistorial durant tot el mes, n'hi ha aparegut una segona que deia "Desobeïm la JEC". 

Poques hores més tard l'han retirada. L'alcalde, Joan Manso, ha desvinculat l'equip de govern (PDeCAT) d'aquesta acció perquè "no la comparteixen". 

Foto: Núria Casals

A Ripoll, també al Ripollès, van penjar la mateixa pancarta divendres a la nit, amb el missatge "Desobeïm la JEC". A l'ajuntament del municipi s'ha mantingut una pancarta en suport a la democràcia i ha fet constar que l'atac a la JEC és una "acció totalment desvinculada de l'ajuntament".

A Folgueroles, a Osona, el cartell de "Desobeïm la JEC" ha aparegut acompanyats de llaços grocs. Poca estona després han estat despenjats i s'hi ha mantingut el missatge irònic "Tu ja m'entens" per intentar esquivar l'òrgan espanyol. 

Una estratègia que ja va fer servir  Port de la Selva quan la JEC va prohibir la simbologia sobiranista

La JEC va ordenar el passat 11 de març al president de la Generalitat, Quim Torra, que retirés els llaços grocs i les estelades dels edificis públics durant les campanyes que vindrien en els propers mesos, al·legant que es tracta de simbologia partidista utilitzada en període d'eleccions.