Aprendre català a les escoles de la Catalunya Nord és un camí d'obstacles, mentre l'associació que treballa pels drets lingüístics en aquesta regió, l'APLEC, fa esforços per mantenir l'ensenyament. La seva última proposta ha estat que els col·legis de la zona estiguin obligats a, com a mínim, fer dues hores setmanals de català als centres. Aquest plantejament per "mantenir i ampliar" l'ensenyament en català a la Catalunya Nord arriba després que l'associació conegués el cas de com a mínim dos col·legis a Canet i Sant Llorenç de la Salanca, que pretenen reduir la presència del català a només una hora a la setmana entre els alumnes de quart i cinquè del col·legi, que es corresponen als alumnes d'entre 13 i 15 anys. Tal com han detallat en un comunicat, han fet la petició al Consell departamental i a l'Oficina Pública de la Llengua Catalana que intervingui en aquesta situació.
En el mateix text, APLEC constata que, mentre la demanda de català "tendeix a créixer i la convenció per al desenvolupament del català s'està estudiant", almenys dos centres tenen previst de cara al curs que ve, reduir les hores de català de dues a una hora setmanal a partir de 4rt i 5è. L'entitat denuncia aquesta situació preocupant pel futur de la llengua i es pregunta si, en aquest context, "es pot aprendre seriosament una llengua" o si "és reduint les hores d'ensenyament que l'Educació nacional pretén desenvolupar el català?". "Quin sentit té, doncs, l'Acord Marc signat el 2022 amb la Regió i el Departament?, insisteixen.
El català no és l'única llengua en perill a l'Estat francès
Les organitzacions educatives de les diferents llengües minoritzades per França han llançat darrerament un crit d’alerta sobre la manca de places de professors per dur a terme la seva tasca i complir amb la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals aprovada el 2021 a l’Assemblea Nacional. La Federació per a les llengües regionals a l’ensenyament públic (FLAREP), de la qual forma part l'Aplec, ha exigit al govern d'Emmanuel Macron més places de professors de les llengües diferents del francès per solucionar aquesta situació insostenible, tal com ha publicat el Diari de la Llengua.
El passat mes de setembre, Plataforma per la Llengua va denunciar el boicot a la llengua catalana a escoles públiques de la Catalunya Nord. L'entitat explicava llavors com ha detectat "més dificultats que mai perquè els alumnes puguin fer classes de català o en català al sistema públic" i insistia a reclamar a les autoritats competents que actuessin per resoldre aquest problema, en referència a les direccions, el rectorat, el Ministeri d'Educació i l'Acadèmia de Montpeller. També animava a les famílies que facin públiques les dificultats denunciades i ha fet una crida a la unitat d'acció per solucionar-les. Les complicacions per estudiar català o en català es van identificar a l'escola primària del Voló, al col·legi de Portvendres i als liceus d'Argelers i Prada.