L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha defensat que Catalunya ha de procurar que la immigració s'integri "des d'un punt de vista de respecte" i alhora cal obligar el país a acceptar que no serà igual com fa 50 o 100 anys. "Hem d'aconseguir que es mantingui la catalanitat", ha afegit en una entrevista a Ràdio Estel. Pujol ha recordat el seu discurs del 1990 sobre els 6 milions de catalans i ha defensat que Catalunya té l'obligació d'incorporar els nouvinguts al país i que això requereix un "pacte social de benestar i d'acceptació". En aquest sentit, ha subratllat el paper de l'escola i del progrés. D'altra banda, ha alertat que la situació del català està en un "moment perillós" i "d'ofec".

El tema de la immigració és, per a Pujol, un "problema molt antic" per a Catalunya i ha recordat que el 1950 ja va fer un escrit sobre aquesta qüestió. Es tracta, segons l'expresident, d'un tema que Catalunya no pot defugir i que s'ha de resoldre "d'una manera positiva, constructiva i integradora". Pujol ha afegit que aquests "problemes" no els té només Catalunya però que aquí són "més greus", perquè la situació política és "més difícil". "Des d'un punt de vista espanyol també estan preocupats, però no tenen un problema que afecti la seva identitat", ha conclòs. "Hi ha molta gent que s'ha incorporat a Catalunya i que és tan català com jo mateix i pot arribar a qualsevol càrrec polític, social i econòmic. Totes aquestes coses les hem de mantenir", ha defensat.

Pujol reconeix que, davant la immigració, "hi ha gent a Europa que s’espanta, perquè ells tenien una manera de fer que veuen que s’acaba". El president ha considerat que “tenen una reacció no prou generosa” amb els nouvinguts, i ha recordat que tots els catalans tenen un deure per acollir-los i integrar-los. Pujol ha afegit que els catòlics, encara més. 

Pujol, preocupat pel català

Durant la conversa amb Ràdio Estel, que aquest dilluns celebra que fa 30 anys que van començar les emissions regulars de l'emissora de l'Arquebisbat de Barcelona, Jordi Pujol ha lamentat que “el català està en un moment perillós”. El president creu que la llengua “està en un moment de pressió”, gairebé “en una situació d’ofec”. 

Jordi Pujol, que té 94 anys, es va reunir el passat 17 de setembre amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, al Palau de la Generalitat. La reunió s'emmarcava en una ronda que Illa està mantenint des que va ser investit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!