Apple també se suma a la llista de companyies que ha decidit denunciar l'empresa israeliana NSO Group, propietària del software Pegasus, el programari espia que va servir per controlar el president Carles Pugidemont, l'actual conseller d'Empresa Roger Torrent, l'excupaire Anna Gabriel i una llarga llista de polítics independentistes que, segons la mateixa NSO, són serveis que només ven als governs i cossos policials. Ara, la notícia d'Apple arriba a les principals capçaleres del món: des del britànic The Guardian fins l'americà The Washington Post.
La demanda d'Apple segueix el mateix camí que ja va emprendre Facebook WhatsApp el 2019, que va acusar NSO de perseguir 1.400 dels seus usuaris amb aquest programari espia. Un tribunal d'apel·lacions dels Estats Units va decidir aquest mes que la demanda pot continuar. La defensa del gegant d'iPhone assegura que aquesta mena de pràctiques pretenen desafiar una indústria capaç de desenvolupar un nombre aparentment infinit de noves maneres d'atacar telèfons i altres dispositius informàtics. Així doncs, fins i tot a les empreses tecnològiques gegants, estan condemnades a perdre donada la naturalesa expansiva i canviant del programari.
Carta oberta d'Apple
L'atac a Apple s'hauria produït concretament a través del pla de la NSO anomenat Forcedentry, i els investigadors de Citizen Lab, un grup d'investigació tecnològica de la Universitat de Toronto que fa temps que treballa per detallar els abusos de Pegasus, va trobar en la seva recerca. La companyia americana llança un avís a aquells Estats que utilitzen aquesta mena de pràctiques per vulnerar la privacitat de les persones: "Actors patrocinats per l'estat com el grup NSO gasten milions de dòlars en tecnologies de vigilància sofisticades sense una responsabilitat efectiva. Això ha de canviar", ha declarat Craig Federighi, vicepresident sènior d'enginyeria de programari d'Apple en una carta oberta.
A més, llança un avís a tots aquells que estiguin darrere d'aquesta mena de pràctiques: "Cada vegada que Apple descobreixi una activitat compatible amb un atac de programari espia patrocinat per l'estat, Apple notificarà als usuaris afectats d'acord amb les millors pràctiques del sector. Apple creu que la privadesa és un dret humà fonamental i la seguretat és un focus constant per als equips de tota l'empresa".
Espanya pagava Pegasus?
Aquests atacs només s'adrecen a un nombre molt reduït d'usuaris i afecten les persones de diverses plataformes, com iOS i Android. Investigadors i periodistes han documentat públicament una història d'ús abusiu d'aquest programari espia per dirigir-se a periodistes, activistes, dissidents, acadèmics i funcionaris del govern. Puigdemont ja va avisar d'aquesta pràctica i ha demanat incloure a la seva "llista negra" quatre empreses d'espionatges, entre les quals es troba NSO Group, creadora del programari espia Pegasus, per exigir responsabilitats als Estats que recorren a aquests serveis. En paral·lel, el seu advocat Gonzalo Boye es pregunta directament si "Espanya recolza aquesta mena de pràctiques i està al darrere".
NSO Group i els seus clients dediquen els immensos recursos i capacitats dels estats-nació per dur a terme ciberatacs molt específics, cosa que els permet accedir al micròfon, la càmera i altres dades sensibles en dispositius Apple i Android. Des del gegant de la poma defensen que la seva política de seguretat s'ha reforçat: "Apple fabrica els dispositius mòbils més segurs del mercat i inverteix constantment en reforçar les proteccions de privadesa i seguretat dels seus usuaris. Per exemple, els investigadors han descobert que altres plataformes mòbils tenen 15 vegades més infeccions de programari maliciós que l'iPhone, 2 i un estudi recent va demostrar que menys del 2% del programari maliciós mòbil s'adreça als dispositius iOS".
Què diu NSO?
Per la seva banda, NSO Group es defensa: "El grup NSO està consternat per la decisió, atès que les nostres tecnologies donen suport als interessos i polítiques de seguretat nacional dels EUA mitjançant la prevenció del terrorisme i la delinqüència, i per tant defensarem que aquesta decisió es revoqui".
I senyala que el mal ús de certs estats és l'arrel del problema: "Esperem presentar la informació completa sobre com tenim els programes de compliment i drets humans més rigorosos del món que es basen en els valors nord-americans que compartim profundament, la qual cosa ja va provocar múltiples terminacions de contactes amb agències governamentals que van fer un ús indegut dels nostres productes".