Esquerra i el PDeCAT han tornat a fer pinya amb la resta de socis de la investidura com el PNB i han convalidat aquest dijous el decret llei del govern que reforma el sistema de pensions, que ha obtingut el vot negatiu del PP, Ciutadans i la CUP, i l’abstenció de Vox, Bildu i Junts per Catalunya. Una majoria folgada de 179 diputats l'han secundat, per davant dels 104 vots en contra i 61 abstencions. El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, que ha parlat d’una reforma “molt rigorosa”, ha acceptat que el text es tramiti com a projecte de llei perquè la resta de grups hi presentin esmenes i hi introdueixin canvis.
La majoria d’esquerres s’ha fet forta un altre cop al Congrés. Esquerra Republicana veu en la reforma “un canvi de tendència inqüestionable” i s’ha congratulat de les aliances parlamentàries. “Han fet tot el que no van fer amb la reforma laboral i en la llei mordassa”, ha recriminat el diputat republicà Jordi Salvador, que ha constatat que, a partir d’ara, “la música ja no és la mateixa”.
En aquest sentit, Salvador ha tret pit de les conquestes d’ERC pactades amb el PSOE en el decret llei introduint la quota de solidaritat i aconseguint avantatges en la cotització per a les dones que han de cuidar un fill. Tot i així, el parlamentari pensa que la modificació aprovada “no és perfecta” abans d’acabar el discurs parlant en francès, en homenatge als pensionistes en lluita a França.
Junts s'abona a l'abstenció; la CUP, al no
Pel camí del mig, el de l’abstenció, Junts per Catalunya ha parlat d’un text “poc realista”. “No veiem clar com es pagaran les pensions dels baby boomers”, ha dubtat des del faristol el diputat Josep Pagès, que ha vaticinat que els treballadors catalans tindrien “un sistema de pensions digne en un estat independent”. En aquest sentit, ha recordat que el dèficit fiscal malmet la creació de riquesa a Catalunya.
Al bloc del no, la CUP ha defensat que la reforma és un “desastre” i s’allunya de “l’horitzó d’un govern d’esquerres”. “Volem treballar menys, repartir millor la feina i la riquesa, i apujar els salaris”, ha reblat Mireia Vehí, que ha criticat el paper dels grans sindicats que “no han mogut ni un dit ni per l’augment de sou ni per l’empobriment de la classe treballadora ni per la precarització creixent de les classes populars”, a diferència del que passa amb "l'esclat" que viu França.
Encara que per motius diametralment oposats, el PP també s’ha abonat al vot negatiu després de lamentar “la falta de diàleg i transparència” d’Escrivá, a qui han recriminat que enviés a l'oposició “tres excels 48 hores abans de la votació”. El popular Jaime de Olano ha ressaltat que “es carrega tots els principis que regeixen el sistema de pensions” i “en posa en risc la sostenibilitat”, fent referència a l’anàlisi que n’han fet organismes externs com l'AIREF.
De Olano ha demanat a Escrivá que retiri el decret “per sentit comú, prudència i honestedat intel·lectual”. “Faci-ho perquè posa en perill no només les pensions, sinó també la sanitat, l’educació i serveis socials com la dependència”, ha recalcat el diputat del PP, que tem que, amb els canvis introduïts, “tot l’esforç recaurà en els joves, les pimes i els autònoms”.
Escrivá: “Reforma molt rigorosa”
El ministre que ha impulsat el decret llei, el titular de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha defensat que la reforma és la “culminació d’un procés prolongat, consensuat i dialogat” que neix d’un “gran acord social i polític”. Escrivá ha subratllat que és una "reforma molt rigorosa que constitueix una referència per altres països europeus”.
“El sistema de pensions en surt reforçat i millor preparat per als reptes de les següents dècades”, ha destacat Escrivá, que ha recordat que implica un “canvi absolut de paradigma”. Per acabar, ha assegurat que “no introdueix retallada de despeses, sinó increment d’ingressos”. A més, ha dit que “no hi haurà retallades en les quantitats de les pensions, el que fem és ampliar nous drets en matèria de drets socials”.
La reforma aprovada aquest dijous té l’aval de la Comissió Europea i els agents socials encara que ni la dreta ni la patronal la donen per bona. A grans trets, els canvis introduïts han de servir per donar una resposta a les tensions financeres que es preveuen quan es jubili la generació dels baby boomers a les dècades dels 30 i dels 40. El nou sistema, que entrarà en vigor l’1 d’abril, determina la pujada de bases màximes i de cotització, millores en les pensions mínimes i l’establiment d’un model dual per calcular la pensió.