Els caps d'Estat i de govern dels 27 Estats de la Unió Europea han donat llum verd aquest matí al Brexit. Així ho anunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk. "Els Vint-i-set han recolzat l'acord de retirada i la declaració política sobre les futures relacions entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit", ha assegurat en una piulada.
Superats els dubtes d'Espanya sobre Gibraltar que amenaçaven la reunió de Brussel·les, el president del Consell Europeu ha demanat el suport dels Vint-i-set a l'acord de retirada i a la declaració política sobre la relació futura entre el Regne Unit i la UE.
Aprovació per Westmister i el Parlament Europeu
Malgrat el suport polític d'avui, l'acord de retirada encara ha de ser aprovat en parlaments com el de Westminster, on no té garantits els suports necessaris, i l'Eurocambra. També necessita l'aprovació dels Vint-i-set a nivell de ministres en el Consell de la UE.
A banda del pacte de retirada i la declaració política, els Vint-i-set han aprovat avui unes conclusions en les quals demanen a la Comissió Europea, l'Eurocambra i el Consell Europeu (els països) donar "els passos necessaris" per garantir l'entrada en vigor de l'acord de sortida el 30 de març de 2019, el primer dia en el qual el Regne Unit no serà membre de la UE.
Així mateix, subratllen la determinació del club comunitari de tenir una associació "tan propera com sigui possible" amb el Regne Unit en el futur.
Directrius
"L'enfocament de la Unió seguirà estant definit per les posicions i principis generals establerts en les directrius del Consell Europeu prèviament acordades", van assenyalar els mandataris. Aquestes directrius negociadores afirmaven que "després que Regne Unit abandoni la Unió, cap acord entre la UE i Regne Unit podria aplicar-se al territori de Gibraltar sense l'acord entre el Regne d'Espanya i Regne Unit".
Els caps d'Estat i de govern dels Vint-i-set també agraeixen al negociador de la Unió, Michel Barnier, pels seus "incansables esforços" i per la seva "contribució per mantenir la unitat entre els vint-i-set Estats membres" durant les negociacions del "brexit".
Superat el vet espanyol
El vistiplau dels Vint-i-set a l'acord de sortida i la declaració política s'ha aconseguit després de vèncer les reticències d'Espanya, que amenaçava amb oposar-se a tots dos textos en considerar que no donaven garanties jurídiques suficients que tindrà l'última paraula en qualsevol futur acord amb Gibraltar.
No obstant això, el dissabte Sánchez va anunciar que Espanya votaria a favor de l'acord entre la UE i el Regne Units sobre el "brexit" després d'aconseguir un "triple blindatge històric" sobre el Penyal, que conté per escrit totes les garanties exigides per l'Executiu espanyol.
El sí del 72% dels països de la UE
Més enllà de l'aprovació als parlaments, per convertir-se en un text legal l'acord de retirada necessita l'aprovació dels vint-i-set Estats membres a nivell de ministres (Consell de la UE) per majoria qualificada reforçada, és a dir, que almenys el 72 % dels països voti a favor i que aquests Estats representen almenys el 65 % de la població de la UE.