Tensió al govern espanyol per la guerra d'Israel. Mentre el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, proposa la solució de dos Estats per la resolució del conflicte i aposta per una cimera internacional de la pau a Espanya, una de les seves ministres, Ione Belarra, el titlla d'hipòcrita per la seva gestió. La secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials i Agenda 2030 en funcions ha exigit aquest diumenge que s'acabi "d'una vegada per sempre" la "neteja ètnica" d'Israel a Palestina i ha afirmat que els líders europeus, "inclòs Pedro Sánchez", no estan a l'altura de les circumstàncies.

"Pensem que en aquest moment els líders europeus, inclòs el nostre, no estan a l'altura de la gravetat de les circumstàncies. No volem ser còmplices d'aquest genocidi planificat i pensem que Europa ha d'actuar amb urgència. Crec que Europa pagarà molt cara aquesta hipocresia d'anar pregonant els drets humans a tot el món i després, quan cal donar la cara, quan cal estar a l'altura, no fer absolutament res", ha criticat durant la manifestació en suport de Palestina que s'ha celebrat aquest diumenge.

Europa, "supeditada" als Estats Units

En aquest sentit, ha lamentat que la Unió Europea està "supeditada" als interessos dels Estats Units i d'Israel i ha assenyalat que s'han de "suspendre les relacions diplomàtiques amb Israel, aplicar sancions econòmiques exemplars contra Netanyahu (primer ministre israelià) i tota la cúpula política i un embargament de les armes".

"Cal portar Netanyahu davant la Cort Penal Internacional perquè se'l jutgi com el que és un criminal de guerra. Insisteixo, no amb el nostre silenci i no amb la nostra complicitat", ha recalcat. Finalment, en clau nacional, ha assegurat que és important tenir un govern "valent" que pacti la política exterior perquè "el PSOE està portant la posició que únicament ells consideren". "El que ens estem jugant és el que fa Espanya respecte als drets humans en el conjunt del món i pensem que això també ha de formar part del que es debat i discuteix en el món", ha sentenciat.

Divisió a l'esquerra espanyola

No és la primera vegada que Podemos s'ha desmarcat del PSOE i Sumar, i és que en els últims mesos ha elevat el to després que Yolanda Díaz vetés Irene Montero a les llistes de Sumar, malgrat que les dues formacions de l'esquerra del PSOE anessin de bracet als passats comicis. En les últimes setmanes hi ha hagut una opa de Podemos cap a Sumar, a qui han acusat de no ensenyar ni comunicar els acords amb el PSOE. Fins i tot, la líder de Sumar i exalcaldessa de Barcelona Ada Colau va recordar a Podemos que havia signat un pacte per concórrer juntament a les eleccions i que va avisar que no se'n podia desmarcar. Per això, l'exlíder de Podemos i exministre Pablo Iglesias va titllar Colau d"'autoritària" i de la seva actitud de "patetisme". 

Tot i aquestes desavinences, la postura de Sumar pel que fa al conflicte d'Israel i Palestina no discerneix gaire de la de Podemos. De fet, aquest mateix diumenge ha acusat Israel de cometre "crims de guerra" i "vulnerar la legalitat". Tot i això, no ha criticat la postura del PSOE, com sí que ha fet Belarra.