Nou aquelarre contra l’amnistia a Madrid. Aquest cop amb l’expresident de Prisa, Juan Luis Cebrián. “Tots els terroristes vindran a refugiar-se aquí, perquè Espanya serà un país fantàstic de refugi de terroristes internacionals” és el que ha dit el primer director que va tenir el diari El País, en referència als pactes entre PSOE, Junts i ERC per les esmenes de l’amnistia, en la presentació d’un llibre contra la norma que ha de reparar la persecució judicial a l’independentisme. Un dels altres assistents de l’acte, el filòsof Fernando Savater, ha criticat el projecte de “reconciliació” impulsat per Pedro Sánchez i ha asseverat que han de ser els independentistes “els que es reconciliïn amb Espanya”, i no a l’inrevés. Ha moderat l’acte Manuel Aragón, magistrat emèrit del Tribunal Constitucional que apareixia a la fotografia del ‘pacto de la Maestranza’, per carregar-se l’Estatut de Catalunya votat pels catalans.
Aragón ha assegurat durant aquest acte que “les Corts no són sobiranes” i que “un parlament no pot fer el que vulgui”, ja que tot està lligat a la Constitució. També ha opinat que la llei d’amnistia va “contra la política i contra la justícia”. I Juan Luis Cebrián ha afegit que va també “contra la moral i contra la democràcia”. Així, ha defensat que la ciutadania digui sempre el que pensa, cosa que l’ha dut a afirmar que Espanya es troba ara mateix en “una democràcia il·liberal”, perquè “el govern controla el parlament”.
També ha participat en aquest acte Fernando Savater, que el gener passat va ser expulsat d’El País, on havia escrit durant pràcticament mig segle. De mica en mica havia anat distanciant-se de la línia ideològica del mitjà, a qui havia acusat d’actuar com a portaveu del govern de Pedro Sánchez. El filòsof ha arribat tard a aquest aquelarre contra l’amnistia perquè, tal com han explicat els organitzadors de l’acte quan passaven cinc minuts de les set de la tarda, s’ha equivocat de línia de metro.
L’acte d’aquest dijous, al qual han fet acte de presència Arcadi Espada i Cayetana Álvarez de Toledo, ha servit com a presentació del llibre La amnistía en España: Constitución y Estado de Derecho, en què han participat 65 autors i que aplega 78 articles crítics amb la llei que ha de reparar la persecució judicial a l’independentisme. El llibre pretén argumentar per què aquesta norma atempta contra la Constitució espanyola i també el dret europeu.
Segons han defensat dos dels tres directors d’aquest llibre, Manuel Aragón i Enrique Gimbernat, qualsevol amnistia dictada per l’Estat vulnera la Carta Magna espanyola, en tant que atempta contra el principi de la divisió de poders. Durant la presentació, han lamentat que aquesta llei d’amnistia hagi arribat com a contraprestació a ERC i Junts per Catalunya pels seus vots favorables a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.
També ha participat en aquest acte la jurista catalana Teresa Freixes, que ha lamentat que la llei d’amnistia “no té en compte les víctimes” que, segons ella, van provocar els independentistes. “Van cometre delictes, no se’ls va aplicar una sentència per ser catalans o per ser independentistes”, ha asseverat. Durant la seva intervenció, també ha criticat l’ús, a parer seu abusiu, dels decrets llei i de les proposicions de llei per part de Pedro Sánchez, i ha lamentat que el govern espanyol hagi evitat tenir informes d’organismes com el Consell d’Estat sobre la llei d’amnistia.
El llibre antiamnistia
Segons assegura l’editorial que ha publicat aquest llibre, Colex, l’origen de l’obra respon a “inquietuds manifestades pels directors a diversos mitjans de premsa, relacionades amb pràctiques que consideren erosives de l’estat de dret, des de l’ús excessiu de decrets llei fins a la politització de nomenaments institucionals i alteracions normatives amb clares finalitats polítiques”.