Pere Aragonès no tindrà aquest dilluns al seu davant un exèrcit de barons del PP quan pugi al faristol del Senat a defensar la llei d’amnistia i el referèndum d’autodeterminació per a Catalunya. El president de la Generalitat ha confirmat que assistirà a la comissió de comunitats autònomes del Senat contra la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. Però no ho faran, com a mínim, quatre barons del PP. Els presidents d’Andalusia, Galícia, Illes Balears i Cantàbria (Juanma Moreno Bonilla, Alfonso Rueda, Marga Prohens i María José Sáenz de Buruaga, respectivament) han excusat la seva absència, i no assistiran al nou aquelarre dels populars contra l’amnistia. Alberto Núñez Feijóo preveia arrencar la pròxima setmana fent ostentació de múscul territorial a la cambra baixa. No serà així.

Sí que assistirà en aquest debat, per part del PP, la lideressa madrilenya Isabel Díaz Ayuso. També participaran en la comissió la presidenta d’Extremadura, María Guardiola; el del País Valencià, Carlos Mazón; el de Múrcia, Fernando López Miras; i el de l’Aragó, Jorge Azcón. No està encara aclarida la participació del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, a la comissió de les comunitats autònomes; en tant que ha argumentat que encara ha de veure si la seva agenda l’hi permet.

Els barons socialistes denuncien “l’ús partidista” del Senat per part del PP

Tampoc no faran acte de presència els pocs barons socialistes que van quedar políticament vius l’endemà de la desfeta del PSOE a les passades eleccions del 28-M. Tant Emiliano García-Page (Castella-la Manxa) com Adrián Barbón (Astúries) ja han comunicat que no assistiran en aquesta comissió; han denunciat “l’ús partidista” que fa el PP de les institucions, ara que té majoria absoluta al Senat i és alhora oposició al govern espanyol i utilitza l’hemicicle com un plató de campanya electoral permanent. La presidenta socialista de Navarra, María Chivite, no ha confirmat encara si dilluns assistirà o no al Senat, però tampoc no hi va assistir en l’anterior comissió que es va celebrar fa uns mesos.

Aragonès, segon cop al Senat en mig any

El passat mes d’octubre, Pere Aragonès ja va sorprendre i va presentar-se per sorpresa a la mateixa comissió de les comunitats autònomes del Senat. El motiu d’aquell debat era una denúncia per part del PP contra els pactes de Pedro Sánchez amb l’independentisme. Llavors, el president de la Generalitat va fer una defensa de la llei d’amnistia com a “punt de partida” per acabar aconseguint un referèndum d’autodeterminació. Un cop va acabar el seu discurs, va tocar el dos. Alguns dels barons del PP, en el seu torn de paraula, van agrair la seva assistència, tot i lamentar que no escoltés els discursos dels presidents autonòmics.

El cas, però, és que no hi ha debat entre presidents. Cadascú pronuncia el seu discurs i ja no torna a tenir dret a paraula novament. Només el govern espanyol té la potestat de contestar. Fonts de la Moncloa no han confirmat encara a ElNacional.cat si Pedro Sánchez enviarà algun membre del seu executiu a aquesta comissió. El president de la Generalitat serà el primer president a parlar sempre que no aparegui de cop al Senat el lehendakari Íñigo Urkullu. L’ordre d'intervenció va en funció de l’aprovació dels estatuts d’autonomia. Aragonès també podrà intervenir en català. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!