És habitual passejar per ciutats europees i veure-hi reflectit el mosaic de nacions que és la Unió mitjançant les diferents banderes que s'hissen. Ara, però, hi ha un Estat que amb això es torna una mica més petit i on no podrà onejar la bandera catalana. Aquest és el país europeu on no es podrà hissar la senyera a partir del 2025, és a dir, a partir d'aquest dimecres 1 de gener: no, ara no parlem ni d'Espanya ni de França, sinó de Dinamarca, on a principis de desembre es va aprovar una llei per prohibir la majoria de banderes estrangeres.

Aquest país nòrdic ha comptat durant més de cent anys amb normes que prohibien hissar les banderes nacionals i regionals d'altres països, però el Tribunal Suprem danès va tombar aquestes lleis el juny del 2023. Ara, el Parlament de Dinamarca ha aprovat la restitució d'aquesta prohibició, a proposta del Ministeri de Justícia. El titular del departament, Peter Hummelgaard, va dir que la bandera danesa "és el símbol nacional més important" del país i que, per tant, "hauria de gaudir d'un estatus molt especial". "Estic content que el Parlament danès hagi donat suport a aquest estatus especial, així ens assegurem que a Dinamarca, per regla general, només es pugui posar la Dannebrog", va afegir.

La bandera de Catalunya, explícitament prohibida

Així doncs, la nova llei entra en vigor amb el canvi d'any i farà que estigui prohibit (i sancionat) que ciutadans, empreses i institucions hissin banderes d'altres països. Una prohibició que només s'aplica a les banderes que onegen des d'un pal de bandera, de manera que sí que es permet l'exhibició de banderes a les façanes, als balcons, a les manifestacions, als esdeveniments esportius...

És curiós com la llei explicita clarament que no es podrà hissar la senyera. Diu així: "La prohibició inclourà onejar des d'un pal de bandera les següents banderes nacionals d'altres països, com per exemple la bandera nacional russa, l'americana o l'espanyola; banderes de regions d'altres països, per exemple banderes d'estats americans, la bandera de Catalunya o la bandera del Tibet; banderes que es poden equiparar amb banderes nacionals o regionals d'altres països, per exemple la bandera palestina". En canvi, n'hi haurà algunes que sí que estaran permeses: les banderes dels veïns nòrdics de Dinamarca (Finlàndia, les Illes Fèroe, Groenlàndia, Islàndia, Noruega, Suècia i Alemanya), les banderes que representen associacions i col·laboracions internacionals (com la bandera de l'ONU i la bandera de la Unió Europea) i les banderes que excepcionalment el ministre de Justícia determini (ara per ara, la d'Ucraïna). La prohibició tampoc no s'aplica en el cas de banderes no-nacionals (la bandera de l'arc de Sant Martí, la bandera pirata...) ni la de les representacions diplomàtiques de països estrangers.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!