El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimecres davant del ple del Congrés dels Diputats els eixos del Pla d'Acció Democràtica que pretén impulsar. Ho fa en el marc de la "regeneració democràtica" a Espanya que va prometre fa uns mesos, tot just després dels seus cinc dies de reflexió arran de la imputació de la seva dona per una querella del sindicat ultradretà Manos Limpias basada en retalls de premsa de digitals dretans. Un pla amb el qual, segons ha explicat avui al Congrés, cerca enfortir la democràcia amb una bateria de mesures a favor de la transparència en les institucions de l'Estat i els mitjans de comunicació i amb les quals afirma que vol garantir una premsa lliure i alhora lluitar contra les boles i la desinformació. Una vegada presentades les propostes, Sánchez impulsarà una ronda de contactes amb els grups parlamentaris.

Executiu més transparent

Sánchez ha proposat aprovar una Estratègia Nacional de Govern Obert i una nova Llei d'Administració Oberta, que "ampliï i millori la quantitat i qualitat de la informació governamental" que poden consultar els ciutadans. Sobre aquesta matèria, fonamental pel que fa a la transparència de les administracions públiques, el president espanyol ha destacat que Espanya és el tercer estat membre de la Unió Europea amb més dades en obert i el cinquè de l'OCDE, però marca l'objectiu de "ser el primer".

Sancions a diputats i senadors si no declaren béns i activitats

Pel que fa al poder legislatiu, és a dir, el Congrés dels Diputats i el Senat, Sánchez ha proposat reformar els reglaments de totes dues cambres i endurir les sancions als diputats i senadors que no presentin la corresponent declaració de béns i activitats, o que ho facin de manera incompleta o amb informació falsa.

Debats electorals obligatoris i enquestes amb detall

En matèria de comicis, el cap de l'executiu estatal també ha proposat reformar la Llei Electoral per establir l'obligatorietat dels debats electorals entre els candidats als mitjans de comunicació, perquè els ciutadans puguin "contrastar" projectes polítics. I, a més a més, que totes les enquestes electorals publicades hagin d'incorporar les microdades i la metodologia d'estimació de resultats. 

Mitjans de comunicació transparents: propietaris, audiències i finançament

Finalment, pel que fa als mitjans de comunicació, Sánchez ha proposat que hagin de presentar amb transparència quins són els seus propietaris i/o accionistes, les seves fonts de finançament i quant reben de finançament públic i les seves xifres d'audiència. Es tracta d'una proposta que remet a la nova normativa europea de mitjans, que ja ho marcava com a directriu a complir per part dels estats membres.

Limitar la publicitat institucional i els diners públics cap als mitjans

En aquest sentit, també es pretén limitar el finançament que les administracions puguin dedicar als mitjans perquè no n'hi hagi cap que tingui, textualment, més finançament públic que lectors. Amb aquest motiu, el president espanyol també vol actualitzar la llei de publicitat institucional, una de les principals fonts de finançament de molts mitjans que reben diners públics. Amb això, Sánchez ha afirmat que es procura que "no hi hagi partits polítics que comprin línies editorials amb els diners de tothom".

Mesures per garantir la independència, el pluralisme i els drets

En termes també generals, Sánchez ha proposat mesures per a protegir la independència editorial i els drets dels professionals dels mitjans, per a evitar les pressions de l'àmbit polític i empresarial. En aquest sentit, el president també ha parlat de mecanismes per garantir el pluralisme i la competència de mitjans, de manera que no hi hagi grans concentracions en poques mans, d'unes oligarquies mediàtiques amb gran poder d'influència sobre l'opinió pública. També mesures per a assegurar els drets dels mitjans de comunicació i els consumidors davant les grans plataformes digitals.

A més a més, Sánchez ha instat a la posada en marxa d'un paquet de 100 milions d'euros d'ajudes per a la digitalització dels mitjans de comunicació que el necessitin, amb la finalitat de crear bases de dades, desenvolupar eines que en millorin la productivitat i qualitat informativa i en reforcin la ciberseguretat. Finalment, la proposta del president socialista ha assenyalat la necessitat de reforçar els drets a l'honor i a la rectificació de la ciutadania i modificar l'anomenada 'llei mordassa' pel que fa a la garantia de la llibertat d'expressió.

Regeneració democràtica

Fa uns mesos, després dels seus cinc dies per pensar si continuava al càrrec, Sánchez va prometre una "regeneració democràtica" a Espanya, una iniciativa que assenyala directament els mitjans de comunicació digitals de l'òrbita madrilenya i alineats amb la dreta que han proliferat durant els darrers anys i que acostumen a carregar amb duresa editorialment contra el president del govern espanyol, el PSOE i l'esquerra. Una ofensiva politicomediàtica que el líder socialista va batejar de "màquina del fang" per enfangar el debat públic, després que un jutge es basés en retalls de publicacions d'aquests mitjans per a sustentar la investigació per presumpta corrupció en els negocis i tràfic d'influències contra la dona de Sánchez, Begoña Gómez, oberta arran d'una querella del sindicat ultradretà Manos Limpias.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!