La junta de portaveus ha acordat el sistema per distribuir els vuit senadors autonòmics que corresponen a Catalunya. S'ha aplicat la llei D'Hondt i finalment tres senadors seran per a PSC i tres més per Junts per Catalunya. Els dos que queden repartits entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit Popular (PP). Els dos partits que es decantaven per la distribució d'acord amb la llei D'Hondt han estat el PSC i el PP. En canvi, Junts, ERC i comuns haurien afirmat que donaven suport a qualsevol sistema excepte a un, el dels màxims residus. Amb aquest darrer, Vox hauria pogut tenir un senador més. 

Per ara, el Senat ha denegat el novè senador que el Parlament li havia reclamat, argumentant que Catalunya no arribava als 8 milions d'habitants en el moment de les últimes eleccions espanyoles. Tot i això, des d'Esquerra no es tira la tovallola i han demanat que, en cas que hi hagi noves eleccions a les corts espanyoles, es torni a posar aquest tema sobre la taula per repartir el novè senador. Segons el sistema per distribuir els senadors autonòmics, s'atorga un senador per a cada comunitat més un senador per cada milió d'habitants. Tanmateix, Catalunya no tenia vuit milions d'habitants a les últimes generals.

No es repeteix el sistema Imperiali

La legislatura passada, diversos grups també es van posar d'acord per impedir que un dels senadors catalans caigués en mans de l'extrema dreta. En aquella ocasió es va fer servir el sistema Imperiali. Aquest cop s'ha acabat descartat, ja que el PP s'hauria quedat sense representació. En aquest escenari la distribució hauria quedat amb el PSC amb quatre, Junts per Catalunya amb tres i un per a ERC. 

Ara els grups tenen fins a les 13.30 hores de dilluns per presentar candidatures i el ple per elegir els senadors començarà a les 15.00 hores del dijous 25 de juliol, i serà posterior al ple ordinari en què s'ha d'aprovar la reforma del reglament del Parlament.

Dificultats per a una investidura 

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reclamat al PSC que s'arribi a un preacord "a finals de juliol" sobre la investidura del primer secretari socialista, Salvador Illa, i les condicions que els republicans posen per facilitar-la. Si no és així, el que faran és "aixecar-se de la taula de negociació".

S'ha mostrat "una mica més pessimista" que la setmana passada i ha lamentat que el "bon ritme" de les converses no vagi "acompanyat d'una mica de substància". "A finals de juliol hem de poder saber si hi ha aigua a la piscina", ha resumit.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!